Pojačano treptanje povezano s autizmom

Pojačano treptanje povezano s autizmom

Pojačano treptanje povezano s autizmom
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se na prvi pogled ne čini tako, treptanje ometa ono što gledamo. Ukoliko gledamo impresivnu scenu, naše oči su širom otvorene. Stručnjaci to nazivaju "inhibicija treptanja", drugim riječima sustezanje ili sprečavanje treptanja.

Kada je treptanje u pitanju, postoji ključna razlika između djece sa i bez autizma.

Znanstvenici su proučavali dvogodišnju djecu sa i bez autizma. Gledali su snimku dječaka i djevojčica dok se igraju. Snimka je uključivala fizičke pokrete. Kod djeteta koje ne boluje od autizma, treptanje se povećavalo tek kada je ono gledalo emocionalne dijelove igre, a ne fizičke. Kod djeteta koje boluje od autizma, slučaj je bio obrnut.

"Količina treptanja pokazuje koliko smo uključeni, odnosno koncentrirani na okruženje, te u kojoj mjeri su nam događanja, u kojima sudjelujemo, važna" WebMD prenosi izjavu Ph.D. Warrena Jonesa.

Djeca koja ne boluju od autizma, mogu predvidjeti reakciju koja slijedi na temelju pokreta lica, dok djeca koja boluju od autizma to ne mogu, stoga pojačano trepću.

Ph.D. Warren je dodao kako ove informacije mogu biti korisne za razvoj novih načina dijagnosticiranja autizma.

Pojačano treptanje se smatra znakom manjka pozornosti, osoba koja pojačano trepće je često odsutna. Poznato je da autisti imaju manjak pozornosti, stoga je vrlo lako moguće da pojačano treptanje može biti čak i jedan od prvih simptoma autizma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti