Kako policistični jajnici utječu na zdravlje bebe?

Kako policistični jajnici utječu na zdravlje bebe?

Kako policistični jajnici utječu na zdravlje bebe?
  • Objavljeno: Utorak, 12.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Švedske otkriva da žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika imaju povećan rizik od rađanja djeteta koje boluje od autizma.

Sindrom policističnih jajnika je poremećaj u radu endokrinog sustava koji se javlja kod otprilike 5 do 10% žena. U istraživanju je sudjelovalo više od 23.000 osoba, rođenih u razdoblju između 1984. i 2007. godine.

Rezultati istraživanja su pokazala da je autizam bio čak 59% češći kod djece čije majke boluju od sindroma policističnih jajnika

Iako se povezanost sindroma policističnih jajnika i autizma možda čini neobičnom, dosadašnja istraživanja su pokazala da razina hormona androgena direktno utječe na rizik od nastanka autizma. Naime, povišena razina androgena tijekom trudnoće može negativno utjecati na razvoj mozga kod fetusa, zbog čega dijete kasnije može imati poteškoće u razvoju.

Sve žene proizvode i muške spolne hormone, ali je ta razina niska. No, kod sindroma policističnih jajnika se razina muških spolnih hormona u tijelu drastično povećava, a kod žena se mogu javiti simptomi kao što su akne, pojačana dlakavost i debljanje.

Ovim istraživanjem smo ustanovili da razina hormona u tijelu majke uvelike utječe na zdravstveno stanje djeteta, izjavio je voditelj istraživanja prof. Simon Baron - Cohen.

Znanstvenici ističu da neće svaka žena koja boluje od sindroma policističnih jajnika roditi dijete koje boluje od autizma, ali svakako treba biti svjesna povećanog rizika i provesti korake koji će taj rizik svesti na minimum, kao što je redovita lagana tjelovježba, redoviti liječnički pregledi, održavanje zdrave tjelesne težine i usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Saznajte koji su prvi simptomi autizma!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti