Bolnice protiv pušenja

Bolnice protiv pušenja

Bolnice protiv pušenja
  • Objavljeno: Utorak, 28.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon preboljelog srčanog udara, pušači imaju veće izglede prestati pušiti ako su sudjelovali u bolničkim programima prestanka pušenja ili ako su upućeni na rehabilitaciju nakon otpusta, na što upućuju rezultati studije.

"Jednostavno savjetovanje pacijentima sa srčanim udarom da prestanu pušiti nakon otpusta iz bolnice čini se da ne utječe na prestanak pušenja", izjavila je dr. Susmita Parashar za Reuters Health.

Parashar, s Emory University School of Medicine, Atlanta i njezini kolege procijenili su pušačke navike 2 498 muškaraca i žena koji su bili primljeni zbog srčanog udara u jednu od 19 bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od siječnja 2003. godine i lipnja 2004. godine. Od tih pojedinaca, njih 834 je pušilo u vrijeme hospitalizacije, izvjestili su istraživači u izdanju za listopad čaopisa "Archives of Internal Medicine".

Šest mjeseci nakon otpusta rezultati telefonske ankete provedene na 639 pacijenata pokazali su da je samo njih 297 (46%) prestalo pušiti. Većina pacijenata bili su muškarci (69%) u prosječnoj dobi od 54 godine.

Istraživači su pronašli da su podaci o korištenju kokaina u prošlosti i značajni znaci depresije bili obilježja pacijenta povezana s nastavkom pušenja.

Skupina dr. Parashar skupina također je zamijetila da je otprilike isti postotak onih koji su prestali pušiti i onih koji i dalje puše a koji su bili individualno savjetovani da prestanu pušiti kada izađu iz bolnice.

Suprotno tome, 69% onih koji su prestali, u usporedbi s 56% onih koji još puše, bili su hospitalizirani u ustanovama koje imaju programe za prestanak pušenja. I slično tome, 63% bivših pušača u usporedbi s 47% pušača bilo je upućeno na rehabilitaciju, programe koji tradicionalno ohrabruju prestanak pušenja.

Spomenuti rezultati ističu potrebu da se bolnice usmjere na više strukturirane programe, kao što su programi za prestanak pušenja i rehabilitaciju, da bi se povećao postotak prestanka kod pušača koji su preboljeli srčani udar, izjavila je dr. Prashar. Liječenje depresije također se treba razmotriti kod tih pacijenata.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti