Prehrana majke utječe na zdravlje srca bebe

Prehrana majke utječe na zdravlje srca bebe

Prehrana majke utječe na zdravlje srca bebe
  • Objavljeno: Petak, 28.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Majke, koje slijede pravila zdrave prehrane prije začeća, smanjuju rizik od nastanka srčanih abnormalnosti kod beba, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Archives of Disease in Childhood.

Kongenitalni defekti srca su jedna od najčešćih prirođenih bolesti srca, a do njih dolazi zbog poremećaja u razvoju embrija. Iako su neke bolesti srca uzrokovane genetskim ili kromosomskim abnormalnostima, znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to koji je točan razlog nastanka prirođenih srčanih bolesti.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je prehrana prije začeća jednako važna kao i prehrana tijekom trudnoće. Dodaci prehrani i povećanje unosa svježih namirnica mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti. Više o važnosti prehrane prije začeća pročitajte ovdje.

Kako bi istražili ulogu prehrane u određivanju rizika od nastanka srčanih bolesti, znanstvenici su ispitivali oko 19000 žena o njihovim životnim navikama. Rezultati istraživanja su pokazali da majke, koje su usvojile zdrave prehrambene navike prije začeća, imaju za 37% manji rizik od rađanja djeteta sa srčanim manama.

Prethodna istraživanja su pokazala da postoji povezanost između prehrambenih navika i drugih urođenih mana, uključujući rascjep nepca i oštećenje neuralne cijevi. Novo istraživanje iznova potvrđuje važnost zdravih prehrambenih navika tijekom planiranja trudnoće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti