Što može uzrokovati kroničnu upalu u tijelu?

Što može uzrokovati kroničnu upalu u tijelu?

Što može uzrokovati kroničnu upalu u tijelu?
  • Objavljeno: Subota, 29.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prevencija kronične upale je iznimno važan dio zdravog životnog stila. Kako kronična upala utječe na tijelo pročitajte u članku Kronična upala - tihi ubojica. Veliki broj namirnica koje vi smatrate izvorom hranjivih tvari su zapravo procesuirane, rafinirane, zagađene, presoljene ili na neki način umjetne. Ono što jedemo uvelike utječe na cjelokupno zdravstveno stanje. Jako je važno da na svaki mogući način spriječite nastanak kronične upale u tijelu, a jedan od načina jest da izbjegavate neke namirnice.

Šećer

Postoje prirodna sladila koja neće narušiti vaše zdravlje niti uzrokovati kroničnu upalu, jedan od najboljih je smeđi šećer. No, bijeli rafinirani šećer može uzrokovati nastanak kronične upale u tijelu, a najgore od svega jest što se nalazi u većini slatkiša pa njegov unos može biti teško kontrolirati.

Rafinirane žitarice

Najbolji primjer rafiniranih žitarica je tjestenina i bijeli kruh. Ograničite unos tjestenine na jednom tjedno, kao i unos bijelog kruha i ostalih namirnica koje sadrže rafinirane žitarice.

Tropsko voće

Iako se voće preporuča kao dio svakodnevne uravnotežene prehrane, ako imate problema s održavanjem stabilne razine šećera, voće kao što su banane, naranče, mango, ananas ili papaja trebate jesti jednom tjedno.

Zasićene masti

Neka biljna ulja sadrže zasićene masti pa ih odmah eliminirajte. U kuhinji biste trebali imati samo maslinovo, suncokretovo, kokosovo ili sezamovo ulje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti