Prekid pušenja koristi čak i kod raka pluća

Prekid pušenja koristi čak i kod raka pluća

Prekid pušenja koristi čak i kod raka pluća
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje boluju od raka pluća otkrivenog u ranoj fazi imaju dvostruko veće izglede za preživljavanje ako odmah prestanu pušiti u odnosu na one koji se ni tada ne mogu odreći cigarete, zaključak je analize objavljene u British Medical Journalu (BMJ) Rezultati usporedne analize deset studija koju je provela ekipa Amande Parsons sa Sveučilišta u Birminghamu u Velikoj Britaniji pokazuju da se pacijentima kod kojih je rak utvrđen u ranoj fazi isplati ponuditi program odvikavanja od pušenja.

Pušači su dvadeset puta skloniji obolijevanju od raka pluća u odnosu na nepušače. No dosad se nije znalo ima li kakve koristi od prestanka pušenja nakon dijagnosticiranja raka.

Podaci koji se još moraju dopuniti drugim istraživanjima navode na zaključak da je povećan rizik od smrti uglavnom u relaciji s napredovanjem tumora.

Stopa preživljavanja pet godina nakon dijagnoze u onih koji se odreknu cigarete je 63 do 70 posto, a u osoba koje nastave pušiti iznosi 29 do 33 posto.

'Nikada nije kasno za odvikavanje od pušenja, čak ni ako imate rak pluća', pišu u časopisu Tom i Janet Treasure, profesori kardiotorakalne kirurgije i psihijatrije u Londonu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti