Prekomjerno spavanje škodi mozgu

Prekomjerno spavanje škodi mozgu

Prekomjerno spavanje škodi mozgu
  • Objavljeno: Petak, 06.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Negativan učinak manjka sna je gotovo identičan negativnom učinku prekomjernog spavanja. Prekomjerno spavanje, kao i manjak sna, može povećati rizik od nastanka problema s pamćenjem i koncentracijom, također je povezano s povećanim rizikom od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology, otkriva da prekomjerna količina sna može povećati rizik od nastanka moždanog udara za čak 46%, a stručnjaci diljem svijeta preporučuju da svaki dan spavate od 7 do 9 sati.

U novom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 9000 ljudi srednje životne dobi, su znanstvenici analizirali rezultate upitnika koji je sadržavao pitanja o cjelokupnim životnim navikama, uključujući i navike spavanja. Podijelili su ih u skupine, ovisno o navikama spavanja, a potom analizirali sve prisutne faktore rizika za nastanak moždanog udara.

Nakon 9 godina istraživanja su znanstvenici zaključili da osobe, koje spavaju više od 9 sati dnevno, imaju povećan rizik od nastanka moždanog udara, čak veći u odnosu na osobe, koje spavaju premalo, čak 46% veći.

Također, znanstvenici su otkrili da iznenadna potreba za duljim spavanjem može biti jedan od prvih simptoma problema sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i znak upozorenja koji upućuje da postoji povećan rizik od nastanka moždanog udara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti