Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa

Vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa

Vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2015.
  • Broj pregleda: 374
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, otkriva da manjak vitamina D može povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su otkrili da postoji povezanost između razine vitamina D u krvi i rizika od nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2.

U malom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 140 sudionika, znanstvenici su mjerili indeks tjelesne mase i analizirali rezultate upitnika u kojima su bila pitanja o životnim navikama sudionika i njihovom općem medicinskom stanju, a također su im mjerili i razinu vitamina D u krvi.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Rezultati su pokazali da osobe, sa sniženom razinom vitamina D u krvi, imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa i pretilosti. Povećanje unos vitamina D i učestaliji boravak na suncu može pomoći u prevenciji tih stanja.

Također su ustanovili da je rizik bio najveći kod osoba koje su ujedno bile pretile i imale manjak vitamina D u tijelu, a i prethodna istraživanja su pokazala da je pretilost vodeći faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Saznajte kako povećati unos vitamina D!

Najbolji način da saznate imate li dovoljno vitamina D u tijelu ili ne, jest da se obratite svom liječniku koji će razinu vitamina D odrediti prema rezultatima analize uzorka krvi. Uzimanje suplemenata vitamina D se preporuča svim osobama koje rijetko ili nikako konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, kao i onima koji se ne izlažu suncu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti