Vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa

Vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa

Vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, otkriva da manjak vitamina D može povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su otkrili da postoji povezanost između razine vitamina D u krvi i rizika od nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2.

U malom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 140 sudionika, znanstvenici su mjerili indeks tjelesne mase i analizirali rezultate upitnika u kojima su bila pitanja o životnim navikama sudionika i njihovom općem medicinskom stanju, a također su im mjerili i razinu vitamina D u krvi.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Rezultati su pokazali da osobe, sa sniženom razinom vitamina D u krvi, imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa i pretilosti. Povećanje unos vitamina D i učestaliji boravak na suncu može pomoći u prevenciji tih stanja.

Također su ustanovili da je rizik bio najveći kod osoba koje su ujedno bile pretile i imale manjak vitamina D u tijelu, a i prethodna istraživanja su pokazala da je pretilost vodeći faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Saznajte kako povećati unos vitamina D!

Najbolji način da saznate imate li dovoljno vitamina D u tijelu ili ne, jest da se obratite svom liječniku koji će razinu vitamina D odrediti prema rezultatima analize uzorka krvi. Uzimanje suplemenata vitamina D se preporuča svim osobama koje rijetko ili nikako konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, kao i onima koji se ne izlažu suncu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti