Prenose li svi komarci malariju?

Prenose li svi komarci malariju?

Prenose li svi komarci malariju?
  • Objavljeno: Utorak, 24.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo posebne vrste komaraca, koji pripadaju porodici Anopheles mogu prenijeti malariju. No, malariju prenose samo ženke komaraca iz porodice Anopheles.

Malarija je uzrokovana jednostaničnim parazitom koji se zove Plasmodium. Ženke komaraca iz porodice Anopheles uzimaju taj parazit sa zaraženih osoba dok sišu krv kako bi se opskrbile krvlju potrebnom za polaganje i njegu jajašaca.

Unutar komarca se taj parazit dalje razvija i razmnožava. Kada komarac iznova ugrize, parazit se miješa sa slinom komarca i ulazi u krvotok osobe koju je komarac ugrizao.

Paraziti malarije se jako brzo razmnožavaju unutar jetre i šire se putem crvenih krvnih stanica. Prvi simptomi malarije se javljaju tek jedan do dva tjedna nakon ugriza komarca. Najčešći simptomi su iznenadna visoka temperatura, glavobolja, groznica i povraćanje.

Ako se malarija ne počne liječiti na vrijeme, može uništiti crvene krvne stanice i začepiti kapilare koje prenose krv prema mozgu i drugim vitalnim organima.

Postoje 4 vrste malarije:

  1. Plasmodium vivax
  2. Plasmodium malariae
  3. Plasmodium ovale
  4. Plasmodium falciparum

Plasmodium vivax i Plasmodium falciparum su najčešće vrste malarije. Plasmodium Falciparum je nasmrtonosniji oblik malarije i uobičajena za područje Afrike. Znanstvenici su primijetili da se u posljednjih nekoliko godina pojavio novi oblik malarije, koji je karakterističan za područje Sjeveroistočne Azije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti