Može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?

Može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?

Može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dr. Giulio Maria Pasinetti je sa svojim stručnim timom proveo istraživanje koje je pokazalo da ekstrakt kakaa može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, prenosi MedicalNewsToday.

Od Alzheimerove bolesti u svijetu pati više od 10 milijuna ljudi. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, odnosno gubitka pamćenja i smanjenja intelektualnih sposobnosti, zbog čega je značajno narušena svakodnevna kvaliteta života. Alzheimerova bolest čini čak 60 do 80% od svih slučajeva demencije.

Provjerite može li kakao pospješiti pamćenje!

Američki znanstveni tim je otkrio da ekstrakt kakaa može smanjiti i spriječiti oštećenja živčanog sustava i na taj način pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, ali može smanjiti i ublažiti simptome, kao i spriječiti daljnja pogoršanja Alzheimerove bolesti.

Lavado kakao, posebni ekstrakt kakaa kojeg su znanstvenici proučavali, se jako malo obrađuje i sadrži visoku razinu polifenola - antioksidanata koje pronalazimo u voću i povrću. Prethodna istraživanja su pokazala da prehrana, bogata polifenolima, može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljano u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, su učinak ekstrakta kakaa proučavali na laboratorijskim miševima. Otkrili su da kakao može smanjiti oštećenja živaca.

Na laboratorijskim miševima su testirali više vrsta ekstrakta kakaa, a ekstratk lavado kakaa se pokazao najdjelotvornijim. Smanjio je formaciju Aβ oligomera u mozgu miševa i na taj način značajno smanjio oštećenja sinapsi.

Pripremite smoothie od kakaa i meda!

Znanstvenici objašnjavaju da su Aβ oligomeri grupa molekula koje mogu ometati sinaptičku strukturu mozga, uzrokovati nastanak upalnih procesa i oštećenja moždanih stanica.

Znanstvenici ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi otkrili djeluje li ekstrakt kakaa jednako i na ljude. Ističu da, kada bi ustanovili da ekstrakt kakaa može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, bi trebali izolirati ekstrakt i početi s proizvodnjom lijekova kojima bi se pospješio trenutni način prevencije i liječenja Alzheimerove bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti