Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?

Može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?

Može li kakao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.06.2014.
  • Broj pregleda: 414
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dr. Giulio Maria Pasinetti je sa svojim stručnim timom proveo istraživanje koje je pokazalo da ekstrakt kakaa može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, prenosi MedicalNewsToday.

Od Alzheimerove bolesti u svijetu pati više od 10 milijuna ljudi. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, odnosno gubitka pamćenja i smanjenja intelektualnih sposobnosti, zbog čega je značajno narušena svakodnevna kvaliteta života. Alzheimerova bolest čini čak 60 do 80% od svih slučajeva demencije.

Provjerite može li kakao pospješiti pamćenje!

Američki znanstveni tim je otkrio da ekstrakt kakaa može smanjiti i spriječiti oštećenja živčanog sustava i na taj način pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, ali može smanjiti i ublažiti simptome, kao i spriječiti daljnja pogoršanja Alzheimerove bolesti.

Lavado kakao, posebni ekstrakt kakaa kojeg su znanstvenici proučavali, se jako malo obrađuje i sadrži visoku razinu polifenola - antioksidanata koje pronalazimo u voću i povrću. Prethodna istraživanja su pokazala da prehrana, bogata polifenolima, može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljano u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, su učinak ekstrakta kakaa proučavali na laboratorijskim miševima. Otkrili su da kakao može smanjiti oštećenja živaca.

Na laboratorijskim miševima su testirali više vrsta ekstrakta kakaa, a ekstratk lavado kakaa se pokazao najdjelotvornijim. Smanjio je formaciju Aβ oligomera u mozgu miševa i na taj način značajno smanjio oštećenja sinapsi.

Pripremite smoothie od kakaa i meda!

Znanstvenici objašnjavaju da su Aβ oligomeri grupa molekula koje mogu ometati sinaptičku strukturu mozga, uzrokovati nastanak upalnih procesa i oštećenja moždanih stanica.

Znanstvenici ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi otkrili djeluje li ekstrakt kakaa jednako i na ljude. Ističu da, kada bi ustanovili da ekstrakt kakaa može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, bi trebali izolirati ekstrakt i početi s proizvodnjom lijekova kojima bi se pospješio trenutni način prevencije i liječenja Alzheimerove bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti