Prestanite pušiti zbog kućnog ljubimca

Prestanite pušiti zbog kućnog ljubimca

Prestanite pušiti zbog kućnog ljubimca
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pušenje je štetno za svačije zdravlje, no ne možete li, ili ne želite prestati pušiti radi sebe, prestanite radi kućnog ljubimca. Istraživanja pokazuju da dim cigarete negativno utječe na pse, a pogotovo na mačke jer povećava rizik od debljanja, oštećenja stanica i povećava rizik od nekih vrsta raka.

Kao i kod ljudi, pušenje može uzrokovati srčane bolesti kod kućnih ljubimaca. Znanstvenici su analizirali razinu nikotina u krznu životinja i povezivali s postojećim zdravstvenim stanjem. Otkriveno je da su mačke najviše izložene riziku, jer udišu više dima nego psi, bez obzira na to jesu li u zatvorenom ili otvorenom prostoru.Kada su analizirali testise kastriranih pasa iz pušačkih kućanstava, otkrili su gen koji predstavlja znak oštećenja stanica koja se odnosi na neku vrstu raka.

Isprobajte najbolje savjete za prestanak pušenja!

Međutim, znanstvenici su otkrili da se ovi rizici smanjuju kada vlasnici ne puše unutar doma, nego na prozoru ili balkonu jer time smanjuju količinu dima koju ljubimci udišu.

Mačke iz kućanstava u kojima se puši manje od 10 cigareta dnevno, imale su značajno veću razinu nikotina u krznu od onih iz nepušačkih kućanstava. Tim znanstvenika smatra da su kućni ljubimci izloženiji i imaju veći rizik od zdravstvenih problema u pušačkim kućanstvima nego djeca, jer udišu duhanske kemikalije prisutne u tepisima i na drugim površinama.

Iako je istraživanje još u tijeku, znanstvenici vjeruju da bi trenutni rezultati trebali biti dovoljno upozorenje pušačima da prestanu pušiti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti