Pretila djeca imaju trostruki rizik za visoki krvni tlak

Pretila djeca imaju trostruki rizik za visoki krvni tlak

Pretila djeca imaju trostruki rizik za visoki krvni tlak
  • Objavljeno: Subota, 08.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Roditelji oprez! Djeca koja su preteška ili pretila u odnosu na svoje vršnjake imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će imati visoki krvni tlak.

Dr. Wanzhu Tu i kolege s Indiana University School of Medicine u Indianapolisu, pratili su kroz razdoblje od četiri i pol godine ukupno 1.111 zdravih učenika s prosječnom dobi od 10,2 godine.

Otkrili su da kada dječji indeks tjelesne mase - BMI (Isprobaj BMI kalkulator) dosegne ili pređe razinu koja se smatra pretilošću, učinak masnog tkiva na krvni tlak je bio četiri puta veći nego kod djece koja su normalne težine.

Među sudionicima istraživanja, 14 posto mjerenja krvnog tlaka kod preteške / pretile djece je bilo u prehipertenzivnim ili hipertenzivnim razinama, u usporedbi s 5 posto kod djece normalne težine.

Krvna razina leptina, hormona u masnom tkivu, te otkucaji srca su imali slične strukture kao i krvni tlak. Prema tome istraživači zaključuju kako leptin možda ima posredničku ulogu kod povišenog krvnog tlaka induciranog pretilošću.

U prosjeku, svako dijete u istraživanju je prošlo 8,2 pregleda (za sveukupnih 9.102 polugodišnjih pregleda) krvnog tlaka te procjene visine / težine kako bi se utvrdio BMI.

"Važna pitanja koja nam ostaju neodgovorena su slijedeća, koji je razlog zašto je krvni tlak povećan kada imate povećan BMI te koji su mehanizmi uključeni u taj proces," Top News prenosi izjavu dr. Tua.

"Ovo istraživanje jednostavno nije postavljeno da bi odgovoralo na ta pitanja."

Daljnja istraživanja će možda odrediti kako porast pretilosti utječe na krvni tlak te da li drugi čimbenici, kao što su leptin, inzulin ili upalni citokini, možda igraju neku ulogu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti