Priručnik za samoliječenje predstavljen u Splitu

Priručnik za samoliječenje predstavljen u Splitu

Priručnik za samoliječenje predstavljen u Splitu
  • Objavljeno: Petak, 30.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda (The Croatian Association of the Self-Medication Industry) predstavila je 27. studenog prvi i sveobuhvatni Priručnik za samoliječenje i u srcu Dalmacije, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Priručnik, čiji je cilj podizanje kvalitete savjeta pacijentima, opsegom i kvalitetom sadržaja predstavlja jedinstveno izdanje i izvan granica Hrvatske, a rezultat je suradnje velike skupine ljekarnika s iznimnim iskustvom svakodnevnoga rada s pacijentima, predstavnika farmaceutske industrije, liječnika obiteljske medicine te Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore.

Priručnik je prvi put predstavljen u veljači ove godine u Zagrebu, a u međuvremenu je postao i dopunska sveučilišna literatura te je odnedavno dostupan i u online izdanju. Anketa o zadovoljstvu Priručnikom za samoliječenje među hrvatskim ljekarnicima pokazala je da ga većina, više od 80 posto, smatra vrlo korisnom literaturom.

Članice Uređivačkog odbora magistre farmacije Martina Bonevski, Katarina Kujundžić, Luce Mandić i Mirna Radošević ističu kako promicanjem kvalitetne primjene odgovornog samoliječenja izravno doprinosimo domaćem javnozdravstvenom sustavu. Prema istraživanju koje je Udruga provela u suradnji s Centrom za istraživanje tržišta (Gfk), trećina recepata koje liječnici propisuju zapravo se odnosi na minorne bolesti poput prehlade, začepljenja nosa, menstrualnih bolova i sličnih tegoba koje je moguće liječiti OTC-om ili bezreceptnim lijekovima i savjetovanjem s ljekarnikom.

„Priručnik za samoliječenje detaljno opisuje najčešće manje zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnici svakodnevno susreću u radu s pacijentima te sadrži konkretne savjete. On je izvrstan alat za sve ljekarnike kako bi oni što kvalitetnije savjetovali građane o minornim bolestima te na taj način u budućnosti rasteretili domaći zdravstveni sustav. Naš cilj je između ostalog i poticati samoliječenje. Naime, istraživanje koje smo u svibnju porveli s agencijom Hendal pokazalo je da Hrvati nisu dovoljno upoznati s pojmom samoliječenja, te da lijekove često uzimaju na svoju ruku. Samoliječenje i uloga ljekarnika kao stručnih savjetnika iznimno je važna“, ispričala je Mirna Radošević iz CASI-ja i dodala kako Priručnik ljekarnike treba jače pozicionirati kao profesionalne savjetnike koji pacijentima pomažu pri tretiranju minornih bolesti.

U sklopu predstavljanja Priručnika za samoliječenje održana je i panel-diskusija Uloga samoliječenja u javnozdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Svoje stavove o samoliječenju iznijeli su tom prigodom Darko Modun, prodekan za studij Farmacije pri Medicinskom fakultetu u Splitu, Kristijan Jakovina, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda, Marina Marušić Fojs, predsjednica Povjerenstva za javno ljekarništvo u Hrvatskoj ljekarničkoj komori i Katarina Fehir Šola, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarne Bjelovar.

Panelisti su govorili o dobrobitima samoliječenja, kako njime unaprijediti i očuvati zdravlje, o tome kakve farmaceute treba hrvatsko zdravstvo i koliko je važno da oni poznaju koncept samoliječenja, o ulozi ljekarnika pri odgovornom samoliječenju te utjecaju farmaceutske industrije na razvoj odgovornoga samoliječenja. Priručnik za samoliječenje i odgovorno samoliječenje znatno više utječe na domaće zdravstvo i problematiku koja opterećuje javnozdravstveni sustav Republike Hrvatske, zaključili su sudionici panela te se složili kako samoliječenje donosi bolje zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvo i produljenje životnoga vijeka.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti