Privlačan izgled osigurava veću plaću

Privlačan izgled osigurava veću plaću

Privlačan izgled osigurava veću plaću
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Atraktivni ljudi u prosjeku zarađuju više, tvrde znanstvenici. Istraživanje provedeno na 4.000 žena i muškaraca pokazalo je da je na visinu plaće više utjecala ljepota nego inteligencija.

Osobe koje su bile oku ugodnije zarađivale su u prosjeku deset posto više do svojih manje atraktivnih prijatelja i kolega. Na godišnjoj razini gledano, razlika i nije baš beznačajna.

Nije još posve jasno što je razlog tom fenomenu, a pretpostavlja se da je ključ u samopouzdanju iza kojeg stoji dobar izgled. Osobe koje su sigurne u sebe i svoj izgled možda ostavljaju dojam da bolje i rade i zato im se lakše odobrava povišica.

Znanstvenik Jason Fletcher sa sveučilišta Yale ocijenio je privlačnost mladih muškaraca i žena. Polovica ih je bilo ocijenjena prosječnom ocjenom, dok ih je sedam posto bilo jako privlačno, a osam posto neatraktivno ili jako neprivlačno.

Ispitanici su također rješavali test inteligencije i otkrili koliko zarađuju. Pokazalo s da su plaće daleko od pravednih.

Tako, primjera radi, 14 bodova bolji rezultat na testu inteligencije povezan je s tri do šest posto boljom plaćom. No zato je izgled privlačniji od prosječnog plaću podizao za pet do deset posto.

Dr. Fletcher je na kraju zaključio da bi osoba običnog izgleda trebala biti 40 posto pametnija od atraktivne osobe da bi imala jednaku plaću: 'Rezultati pokazuju da izgled ima utjecaj na plaće, i to znatan.'

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti