Prodajom narcisa protiv raka dojke

Prodajom narcisa protiv raka dojke

Prodajom narcisa protiv raka dojke
  • Objavljeno: Subota, 21.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Središnja akcija obilježavanja 13. dana narcisa - dana oboljelih od raka dojke, u subotu je organizirana u Zagrebu na Cvjetnom trgu i Centru Kaptol, a kupnjom narcisa građani se pridružuju prikupljanju pomoći za borbu protiv te opake bolesti, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli više od 2000 žena, od kojih 850 umre.

Po riječima predsjednice foruma Europa Donna Hrvatska Nade Kraljević, rak dojke je u porastu, a od njega kod nas oboljeva svaka 11. žena, dok trećina njih umire zbog otkrivanja bolesti u kasnijem stadiju.

Upravo zbog toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke "Mamma", u sklopu kojeg ženama u dobi od 50 do 69 godina šalju pozive na mamografske preglede.

Očekuje se da bi Nacionalni programa ranog otkrivanja raka dojke, nakon 5 godina provođenja, trebao smanjiti smrtnost žena od te bolesti za 25%.

Podršku akciji su dali brojni visoki državni i gradski dužnosnici, među kojima je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Jadranka Kosor je tom prilikom istaknula kako je važno da žene vode brigu o sebi i odu na pregled, kako bi, ukoliko se utvrdi da imaju zdravstvenih poteškoća, to pravovremeno liječile.

Akcija Dan narcisa organizira se u 34. hrvatska grada, uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, foruma Europa Donna Hrvatska, Hrvatskog senološkog društva, te klubova žena operiranih od raka dojke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti