Pet načina kako možete umanjiti rizik od raka

Pet načina kako možete umanjiti rizik od raka

Pet načina kako možete umanjiti rizik od raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Rak je zloćudna bolest u kojoj stanice nekontrolirano rastu i šire se na druge dijelove tijela, a njegovo rano otkrivanje može uvelike olakšati liječenje i poboljšati ishode bolesti. Na primjer, poznato je da rak dojke koji se otkrije u ranim fazama ima stopu preživljavanja od 99 posto. Slično tome, kolorektalni rak ima stopu preživljavanja od 91 posto kada se nalazi u ranoj fazi, u usporedbi sa samo 14 posto kada se otkrije u kasnijim fazama, piše portal Eatthis. Evo nekoliko stvari o kojima biste trebali voditi računa kada je riječ o prevenciji i ranom otkrivanju ove opasne bolesti.

Redoviti pregledi

Razgovarajte sa svojim liječnikom o redovitim pregledima i testovima probira na rak koje biste trebali razmotriti ovisno o vašoj dobi, spolu, obiteljskoj anamnezi i načinu života. Redoviti pregledi povećavaju mogućnost ranog otkrivanja određenih karcinoma, piše Summa Health te navodi da redovite kontrole mogu pomoći u pronalaženju raka čak i prije nego što se pojave simptomi. Također, provjere radite prema tome od kojeg su raka oboljeli članovi vaše obitelji, a svakako ako imate tri ili više rođaka kojima je dijagnosticiran određeni rak. Takve pretrage mogle bi otkriti abnormalne gene i pružaju procjenu vaših šansi za razvoj raka tijekom vašeg života. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, abnormalni geni uzrok su 5 do 10 posto svih karcinoma, a kao dostupne genetske testove navode one za rak dojke, jajnika, debelog crijeva, prostate i gušterače.

Test na specifične karcinome

Američko društvo za rak preporučuje testove probira za rak dojke, vrata maternice, debelog crijeva, prostate i pluća na temelju vaše dobi i spola. Ženama se nakon navršenih 40 godina preporučuje se da krenu na godišnje mamografske preglede, a onima iznad 45 do 54 godine da ih imaju svake godine. Ženama u dobi od 55 i više godina mamografija se preporučuje svake dvije godine. Ako ste u prosječnom riziku od raka debelog crijeva, Američko društvo za rak preporučuje početak redovitog probira nakon što navršite 45 godina. Za one koji su dobrog zdravlja, odlazak na redoviti probir preporučuju do 75. godine.

Saznajte više o obiteljskoj povijesti bolesti

Povijest bolesti vaše obitelji može vam pomoći da shvatite rizike od razvoja određenih vrsta raka, piše Summa Health. Ako imate bliskog člana obitelji s rakom dojke, izloženi ste povećanom riziku od razvoja bolesti. Također, imate li više od jednog bliskog rođaka koji je imao ovu dijagnozu ili ako ju je član obitelji dobio u mlađoj dobi nego inače, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom.

Smanjite čimbenike rizike

Dok čekate rezultate testova različitih pregleda i testova, promjenom svojih nekih štetnih svakodnevnih navika možete učiniti prve korake kojima ćete utjecati na smanjenje rizika od raka. Zdravstveni djelatnici kao pomoć u postizanju ovog cilja savjetuju održavanje zdrave tjelesne težine, tjelesnu aktivnost, prehranu bogatu voćem i povrćem, smanjene konzumacije alkohola, izbjegavanje izravnog sunčevog svjetla i zaštitu kože od sunca te redovito posjećivanje liječnika.

Prestanak pušenja

Od svih promjena u načinu životu koje mogu pozitivno utjecati na smanjenje rizika od raka, izbjegavanje pušenja cigareta ili potpuni prestanak pušenja može biti najvažnija. Pušenje uzrokuje oko 30 posto svih smrtnih slučajeva od raka u Sjedinjenim Državama, a prema Nacionalnom institutu za rak prestanak ove loše navike znatno smanjuje rizik umiranja od raka. Smatra se da je pušenje cigareta jedan od glavnih krivaca uzroka raka, poput raka mokraćnog mjehura, vrata maternice, jednjaka, bubrega, pluća, usne šupljine, gušterače i raka želuca.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije