Proslavljena obljetnica Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb

Proslavljena obljetnica Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb

Proslavljena obljetnica Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U prostorijama Novinarskog doma sinoć je svečano obilježena 50. godišnjica Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb, vodećeg središta ne samo u Hrvatskoj, već i regiji za dijagnostiku i liječenje ove neurološke bolesti. U organizaciji Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, akademika Željka Reinera, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i zagrebačkog Medicinskog fakulteta, skupu su prisustvovali svi eminentni hrvatski neurolozi te mnogi visoki uzvanici.

Neurološki stručnjaci iz Centra u svojim su predavanjima predstavili inovativne dijagnostičke mogućnosti kao i najnovija postignuća u liječenju epilepsije (medikamentozno, klasično resektivno neurokirurško liječenje te minimalno invazivno neurokirurško liječenje implantacijom vagusnih stimulatora). Uvodno izlaganje na temu povijesnog razvoja današnjeg Referentnog centra održao je prof. dr. sc. Nikola Gubarev, drugi po redu pročelnik Centra, koji je na toj funkciji zamijenio osnivača prof. dr. sc. Franju Hajnšeka.

Centar za epilepsiju do osamostaljenja Republike Hrvatske bio je referentno središte na razini bivše Jugoslavije, a od 1999. zaslugom prof. dr. sc. Nikole Gubareva postaje Referentni centar za epilepsiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.

Doc. dr. sc. Sanja Hajnšek, pročelnica Centra za epilepsiju i predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb u svom je obraćanju, među ostalim, istaknula:

„Centar za epilepsiju KBC-a Zagreb u proteklih 50 godina kontinuirano prati aktualne svjetske trendove te pacijentima iz Hrvatske i regije osigurava vrhunsku razinu liječenja i sjajne rezultate kod tretiranja ove neurološke bolesti. Zahvalila bih se Upravi KBC-a Zagreb i ravnatelju akademiku Željku Reineru na razumijevanju za potrebe Centra i pomoći oko nabave novih najsofisticiranijih uređaja te svim ostalim stručnjacima koji su pridonijeli da ovaj centar bude ne samo referentno središte u Hrvatskoj, već da uživa ugled i u svjetskim epileptološkim krugovima. Posebno sam ponosna na svoj tim, jer smo 23. studenog ove godine, kao prvi u Hrvatskoj i istočnoj Europi, na pacijentici koja je kandidat za kirurško liječenje izveli Wada test, svjetski priznatu metodu za utvrđivanje lokalizacije funkcije govora i pamćenja u dominantnoj, odnosno nedominantnoj strani mozga."

Upravo ovaj test, kojeg su po prvi puta u Hrvatskoj izveli ispitivači - neurolozi doc. dr. sc. Sanja Hajnšek, doc. dr. sc. Zdravka Poljaković i doc. dr. sc. Željka Petelin Gadže te neuroradiolog dr. David Ozretić - uz magnetsku rezonanciju mozga i semi-invazivno te invazivno EEG monitoriranje, koristi se u sklopu preoperativne obrade bolesnika s epilepsijom kod kojih lijekovima nije postignuta zadovoljavajuća kontrola napada. Na unapređivanje dosadašnje preoperativne obrade bolesnika s upravo takvim oblikom epilepsije krenulo se kroz suradnju s Klinikom za epileptologiju Sveučilišta u Bonnu, što predstavlja još jedno priznanje ovom Centru.

U Europi za sada dva medicinska centra (u Velikoj Britaniji i u Francuskoj) koriste Nicolet Kortikalni Stimulator kao najsofisticiraniji uređaj takvog tipa koji predstavlja najnoviju inovaciju u funkcionalnom EEG monitoriranju, a zahvaljujući podršci Uprave KBC-a Zagreb do kraja ove godine isti će uređaj dobiti i Centar za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC Zagreb. Ovaj stimulator pruža neviđene mogućnosti obavljajući detaljan prikaz moždane kartografije (kortikalnih centara za motoriku, govor i osjet) te ishodišta epileptičkih napada (epileptičkih fokusa) kako u kirurškoj sali tako i kod EEG monitoriranja za vrijeme resekcije tumora ili kirurških zahvata kod epilepsija.

Zbog dugogodišnje vodeće uloge u liječenju i dijagnostici epilepsija u Centar još uvijek, osim pacijenata iz Hrvatske, dolaze i pacijenti iz susjednih država. Uz pročelnicu Hajnšek, u Centru je zaposleno još šest specijalista neurologa -  doc. dr. sc. Željka Petelin Gadže, doc. dr. sc. Zdravka Poljaković, dr. Sibila Nanković, mr. sc. dr. Borislav Radić, dr. Vlatko Šulentić i dr. Ivana Kovačević - koji sudjeluju u organiziranju i provođenju trajne edukacije specijalista neurologije iz područja epileptologije. U tim Centra su, također, uključeni i neurokirurg, neuroradiolog, psihijatar, specijalist nuklearne medicine, neuropsiholog i socijalni radnik, koji u sklopu Savjetovališta nastoje svojim angažmanom osigurati što bolju kvalitetu života bolesnika. Centar za epilepsiju i paroksizmalne poremećaje svijesti Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb danas ima 18 kreveta i dva apartmana te sobu za prolongirano video-EEG monitoriranje, a sastavni dio Odjela je i specijalizirani Laboratorij za elektroencefalografiju u kojem se izvode EEG, video-EEG poligrafija te telemetrijsko EEG monitoriranje.

S ciljem što boljeg dijagnosticiranja i liječenja oboljelih od epilepsije u našoj zemlji te što kvalitetnije suradnje hrvatskih epileptologa, Centar je pokrenuo inicijativu za izradu jedinstvene baze podataka u Republici Hrvatskoj. U organiziranju navedenog od velike je pomoći prijenosni digitalni EEG uređaj najnovije generacije s programskom podrškom za telemedicinu, koja će biti prvi takav projekt u dijagnostici i liječenju epilepsija u RH, a što će značajno osuvremeniti i olakšati rad epileptologa. Centar za epilepsiju nedavno je dobio navedeni uređaj zahvaljujući Upravi KBC-a Zagreb. Prijenosni EEG uređaj ima multidisciplinarnu primjenu i olakšati će rad našim stručnjacima u jedinicama za intenzivno liječenje i kirurškim salama, a posebno pri utvrđivanju moždane smrti. Također je njegova primjena bila neophodna pri izvođenju ranije spomenutog Wada testa.

 
Tim Centra za epilepsiju (s lijeva na desno): J. Dodig, J. Pekčec, S. Nanković, J. Bošnjak, R. Novosel, V. Šulentić, S. Hajnšek, M. Jovanović, B. Gardijan, Ž. Petelin Gadže, I. Kovačević, B. I. Šepec, N. Hederić, B. Radić

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti