Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju
  • Objavljeno: Petak, 13.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježit će se 17. studenoga u Europskom domu organizacijom predavanja za javnost

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju (1st International Prematurity Awareness Day) obilježit će se u utorak 17. studenoga u Europskom domu, Jurišićeva 1/1 u Zagrebu u 12 sati organizacijom predavanja za javnost.

Pozivamo roditelje nedonoščadi te sve ostale zainteresirane građane da nam se pridruže na ovom javnom predavanju na kojemu će stručnjaci i roditelji govoriti o prijevremenim porodima te važnosti pravovremene edukacije o svim izazovima s kojima se susreću roditelji prijevremeno rođene djece te sama djeca. Na događanju će biti pokrenuta i inicijativa za osnivanjem prve udruge roditelja nedonoščadi u Bolnici „Sveti Duh" u Zagrebu budući da se u  Hrvatskoj godišnje rodi oko 2000 nedonoščadi.

Organizatori predavanja u Europskom domu su Centar dječjeg zdravlja i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz potporu Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) koja je osnovana prošle godine kako bi pridonijela dugoročnom unaprjeđenju skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu.

Program predavanja:

12,00 - 12,05 sati

Predstavljanje Dana svjesnosti o prijevremenom rođenju (Doc.dr.sc. Milivoj Jovančević)

12,05 -12,20 sati

Nedonošenost - stručni, pravni i etički aspekti (Prim.dr.sc. Milan Stanojević)

12,20 - 12,35 sati

Roditeljstvo nedonošenog djeteta (Jasminka Mužinić Sabol, psihologinja)

12,35 - 12,50 sati

Primjer dobre prakse - kako smo uveli zaštitu protiv respiratornog sincicijskog virusa? (Doc.dr.sc. Milivoj Jovančević)

12,50 -13,05 sati

Problemi nedonošene djece pri ostvarenju prava iz domene socijalne skrbi (Dr. Andrea Kostinčer Pojić)

13,05 - 13,30 sati

Rasprava i prijedlozi

Dijete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svijet prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Prijevremeno rođena djeca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. Svijest javnosti o dugoročnim problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska. Stoga je cilj obilježavanja Prvog međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju osigurati da nedonoščad i njihove majke i očevi dobiju pozornost kakvu i zaslužuju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti