Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!

Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!

Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.08.2018.
  • Broj pregleda: 140
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Moja obitelj

Posljednji dani ljeta su pred nama, a nova školska godina točno je iza ugla. Povratak u školu uvijek je velik prijelaz za djecu, a najveća prilagodba očekuje prvašićima, ali i njihove roditelje.

Zato vam donosimo savjete koji će vam pomoći da se vi i vaše dijete što bolje pripremite za novo životno poglavlje.

Razgovarajte o školi

Prvašića morate upoznati sa školom i svim promjenama koje ga čekaju. Upoznajte ga pomalo sa svim odgovornostima koje ga čekaju, a možete i prošetati do škole, čak i ako je zatvorena, da bi se dijete počelo privikavati na školu, makar samo na izgled i lokaciju.

Napravite učionicu kod kuće

S djetetom se možete „igrati“ škole, odnosno vježbati pisanje i čitanje i staviti mali stol i stolicu za dijete tako da dobije dojam kao da je u školi. Ako imate malenu ploču, iskoristite ju, a možete se poslužiti i hamer papirom kojeg jednostavno zalijepite na zid.

Upoznajte dijete s učiteljem/učiteljicom

U nekim školama možete unaprijed saznati tko će biti učitelj vašem djetetu. Ako to u vašoj školi nije slučaj, onda pričekajte prozivku i dijete odvedite kasnije do učitelja. Kad dođete kući, slobodno u razgovoru više puta spomenite učitelja i pitajte dijete o dojmovima.

Za školski (ne)uspjeh ima lijeka, saznajte koji je!

Upoznajte dijete s drugim učenicima

Ako je vaše dijete išlo u vrtić, vjerojatno će netko iz grupe ići s njim/njom u školu. A ako to nije slučaj, odvedite dijete u park, upoznajte djecu u susjedstvu i nakon upoznavanja s razredom organizirajte druženje kako vaše dijete prvi dan ne bi ostalo samo i preplašeno.

Vježbajte pozdrave

Većina roditelja prvih tjedana prati djecu u školu. Prije prvog dana objasnite djetetu da ćete doći čim škola završi i da se ne treba bojati. Dajte mu zagrljaj, a možete napraviti neku zajedničku uspomenu, poput srca od papira, kamenčića s plaže ili poruke u džepu koju će dijete čuvati dok ste razdvojeni.

Podijelite svoju priču

Ispričajte djetetu kako je prošao vaš prvi dan škole i ne zaboravite spomenuti sve pozitivne stvari i uspomene koje vas vežu uz prvi razred. Ako imate stariju djecu, uključite i njih, da prvašiću bude lakše.

Evo kako djetetu olakšati prvi dan škole!

Dopustite djetetu da sudjeluje

To ne mora biti izbor školske torbe, ponudite djetetu da samo odabere bilježnice, pernicu ili pribor. Tako će dijete osjetiti da sudjeluje, a prilikom korištenja nekog pribora se može pohvaliti drugoj djeci da je to sam izabrao/izabrala.

Odlazak na spavanje

Tijekom ljeta se opuste i stariji pa kako ne bi i djeca. Ali zadnji dani prije početka školske godine izuzetno su važni za dijete pa ono mora biti naspavano i odmorno. Ako imate stariju djecu, neka i ona odu spavati ranije da ne biste imali problema prvi dan.