Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!

Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!

Otkrijte kako možete olakšati prvašiću (i sebi) odlazak u školu!
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Moja obitelj

Posljednji dani ljeta su pred nama, a nova školska godina točno je iza ugla. Povratak u školu uvijek je velik prijelaz za djecu, a najveća prilagodba očekuje prvašićima, ali i njihove roditelje.

Zato smo pripremili savjete koji će vam pomoći da se vi i vaše dijete što bolje pripremite za novo životno poglavlje.

Razgovarajte o školi

Prvašića morate upoznati sa školom i svim promjenama koje ga čekaju. Upoznajte ga pomalo sa svim odgovornostima koje ga čekaju, a dan prije početka možete i prošetati do škole, da bi se dijete počelo privikavati na školu, makar samo na izgled i lokaciju.

Napravite učionicu kod kuće

S djetetom se možete „igrati“ škole, odnosno vježbati pisanje i čitanje i staviti mali stol i stolicu za dijete tako da dobije dojam kao da je u školi. Ako imate malenu ploču, iskoristite ju, a možete se poslužiti i hamer papirom kojeg jednostavno zalijepite na zid.

Upoznajte dijete s učiteljem/učiteljicom

U nekim školama možete unaprijed saznati tko će biti učitelj vašem djetetu. Ako to u vašoj školi nije slučaj, onda pričekajte prozivku i dijete odvedite kasnije do učitelja. Kad dođete kući, slobodno u razgovoru više puta spomenite učitelja i pitajte dijete o dojmovima.

Upoznajte dijete s drugim učenicima

Ako je vaše dijete išlo u vrtić, vjerojatno će netko iz grupe ići s njim/njom u školu. A ako to nije slučaj, odvedite dijete u park, upoznajte djecu u susjedstvu i nakon upoznavanja s razredom organizirajte druženje kako vaše dijete prvi dan ne bi ostalo samo i preplašeno.

Vježbajte pozdrave

Većina roditelja prvih tjedana prati djecu u školu. Prije prvog dana objasnite djetetu da ćete doći čim škola završi i da se ne treba bojati. Dajte mu zagrljaj, a možete napraviti neku zajedničku uspomenu, poput srca od papira, kamenčića s plaže ili poruke u džepu koju će dijete čuvati dok ste razdvojeni.

Podijelite svoju priču

Ispričajte djetetu kako je prošao vaš prvi dan škole i ne zaboravite spomenuti sve pozitivne stvari i uspomene koje vas vežu uz prvi razred. Ako imate stariju djecu, uključite i njih, da prvašiću bude lakše. Dopustite djetetu da sudjeluje u spremanju i pakiranju pribora koje će nositi u školu, tako će se naučiti svojim novim odgovornostima.

Odlazak na spavanje

Tijekom ljeta se opuste i stariji pa kako ne bi i djeca. Ali zadnji dani prije početka školske godine izuzetno su važni za dijete pa ono mora biti naspavano i odmorno. Ako imate stariju djecu, neka i ona odu spavati ranije da ne biste imali problema prvi dan.

Vezani sadržaj:

Vitashop