Pušenje, siromaštvo i bogatstvo

Pušenje, siromaštvo i bogatstvo

Pušenje, siromaštvo i bogatstvo
  • Objavljeno: Srijeda, 25.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazuje da bogati pušači umiru prije nego siromašni nepušači, a k tome žene pušači umiru ranije nego muškarci nepušači, čime gube prednost nad muškarcima koju imaju u očekivanom trajanju života.

Istraživači su otkrili i da prestanak pušenja, čak i u srednjim godinama, može imati veliki učinak na očekivano trajanje života, a očekivano trajanje života bivših pušača približava se očekivanom trajanju života nepušača.

Izvješće o zdravstvenim nejednakostima kojeg je naručio odbor za zdravstvo britanskog parlamenta uskoro će biti objavljeno, a u njemu se između ostalog ističe i važnost prestanka pušenja kako bi se smanjila razlika u zdravlju koja postoji između siromašnih i bogatih.

Komentirajući istraživanje, Deborah Arnott, voditeljica jedne britanske udruge koja se bori protiv pušenja, rekla je: „Mjere poput napisanih upozorenja na cigaretama i automatima za cigarete imaju za cilj odgovoriti mlade od pušenja, te predstavljaju još jedan dobrodošao korak naprijed.“

„No ovo ispitivanje pokazuje da ako vlada želi uspjeti u smanjenju zdravstvenih raznolikosti u narednim generacijama treba imati sveobuhvatnu strategiju za smanjenje broja pušača. U to moraju biti uključena i sredstva koja će osigurati da su ljudi koji su odlučili prestati pušiti dobili i svu potrebnu pomoć i potporu,“ zaključila je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti