Traganje za rakom dojke

Traganje za rakom dojke

Traganje za rakom dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 25.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Grupa od 23 britanskih liječnika, među kojima su bili akademici i poznati zdravstveni stručnjaci, napisali su pismo koje je objavljeno u najpoznatijim britanskim dnevnim novinama „Times“. U pismu su napisali kako smatraju da „neki pregledi u svrhu ranog otkrivanja raka dojke mogu biti i štetni“.

Tvrde da gotovo polovica svih kanceroznih i prekanceroznih tvorbi koje se otkriju tim pregledima zapravo nije štetna ako se ne dira.
Usprkos tome, žene kod kojih se otkriju takve tvorbe često su izložene „nepotrebnima traumama i operacijama , redioterapiji, a ponekad i kemoterapiji, kao i potencijalno ozbiljnim socijalnim i psihološkim problemima,“ tvrde autori pisma.

Stručnjaci smatraju da bi britanski zavod za zdravstveno osiguranje trebao prepraviti informacije o pregledu za otkrivanje raka dojke koje daje ženama, kako bi se osiguralo da u potpunosti shvaćaju rizik koji nosi takav pregled.

No iz jedne britanske zaklade stigao je odgovor na ovo pismo, u kojem ističu da ovaj pregled svake godine spašava oko 1,400 života samo u Engleskoj.

Direktor te zaklade, Jeremy Hughes, komentirao je: „Pregled omogućava ranije postavljanje dijagnoze i manje opsežan kirurški zahvat, a uz to poboljšava prognozu pacijentica sa rakom dojke.“

„Javno isticanje zabrinutosti zbog ovog programa moglo bi rezultirati smanjenjem broja žena koje će se odlučiti za pregled,“ zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti