Pustite čaj da se ohladi

Pustite čaj da se ohladi

Pustite čaj da se ohladi
  • Objavljeno: Srijeda, 08.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...može udvostručiti rizik za rak jednjaka, dok je pijenje čaja čija je temperatura viša od 70°C povezano sa osmerostrukim povećanjem rizika.

U pratećem uvodu koji je uz članak objavljen na Internet stranicama časopisa „British Medical Journal“, rečeno je kako bi najbolji način da se ovaj rizik smanji bio ostavljanje čaja da se ohladi prije konzumacije.

No Britanci, koji slove za jedne od najvećih potrošača čaja na svijetu, ne trebaju brinuti budući da je jedno drugo istraživanje pokazalo da ne vole pretjerano vrući čaj, te da ga najčešće ostave da se ohladi prije nego ga popiju.

U međuvremenu, David Whiteman sa australskog Instituta za medicinska istraživanja „Queensland“ istaknuo je činjenicu da je praksa hlađenja čaja bila zagovarana još u 19. stoljeću.

„Trebali bismo slušati savjet gospođe Beeton, koja preporučuje interval od 5 do 10 minuta između pravljenja i točenja čaja, a za to vrijeme čaj postane puno bogatiji okusom i ohladi se tako da ne uzrokuje termičke ozljede,“ zaključio je na kraju.

Gospođa Beeton bila je engleska spisateljica koja je napisala knjigu o upravljanju kućanstvom, a čija se popularnost održala još od 19. stoljeća u cijelom britanskom „Commonwelth-u“.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti