Rak kože može biti nasljedan

Rak kože može biti nasljedan

Rak kože može biti nasljedan
  • Objavljeno: Utorak, 13.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se savjeti o zaštiti od jakoga sunca trebaju uvažiti, nekima, nažalost, ni to ne može pomoći. Naime, najnovija istraživanja otkrivaju da rak kože može biti nasljedan.

Osoba koja u obitelji već ima oboljelog od raka kože i sama ima veće šanse da oboli od te zloćudne bolesti, pokazuje jedno od nedavnih istraživanja. Nekoliko je istraživanja potvrdilo da su melanom i druge vrste raka kože nasljedni, no znanstvenici kažu da je teško otkriti jesu li rak prouzročili geni ili utjecaj okoliša.

Ipak, dr. Sri N. Shekar sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu i njegove kolege pokušali su otkriti točan uzrok, a to su učinili tako što su promatrali blizance od kojih je jedan imao dijagnosticiran melanom. Pokazalo se da osobe čiji bliži članovi obitelji imaju neku vrstu raka kože imaju veće šanse da i sami obole od nekog oblika melanoma.

Ova otkrića pokazuju da rak kože mogu uzrokovati geni te da su šanse za oboljenje veće kod ljudi koji u obitelji imaju tu bolest. Takve su zaključke potvrdila i druga slična istraživanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti