Razvija se nano tehnologija za liječenje tumora s toplinom i magnetima

Razvija se nano tehnologija za liječenje tumora s toplinom i magnetima

Razvija se nano tehnologija za liječenje tumora s toplinom i magnetima
  • Objavljeno: Srijeda, 11.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako vrijedno oružje protiv tumora, zračenje često oštećuje zdravo tkivo dok pokušava uništiti zloćudne stanice. No prof. Izrael Gannot sa Sveučilišta u Tel Avivu razvija novi način uništavanja tumora s manje nuspojava i minimalnom štetom na okolno tkivo.

Njegova inovativna metoda, koja će uskoro biti objavljena u časopisu „Nanomedicine", koristi toplinu za uništavanje stanica tumora, ali ostavlja okolno zdravo tkivo netaknuto. Korištenjem specifičnih biomarkera vezanih za pojedine tumore, Gannotova posebna mješavina nano-čestica i antitijela pronalazi i veže se na sami tumor.

„Nakon što se nano-čestice vežu za tumor, pobuđujemo ih s vanjskim magnetskim poljem, a one se nakon toga počnu grijati vrlo specifično i lokalno", izjavio je prof Gannot. Magnetsko polje je manipulirano kako bi napravilo ciljani porast temperature, a upravo ta usmjerena toplina ubija tumore, dodaje profesor.

Dokazano je da je tretman učinkovit protiv epitelnih vrsta raka, koji se mogu razviti u gotovo bilo kojem području tijela, kao što su dojke ili pluća. Koristeći poseban proces, također razvijen u ovom laboratoriju, proces može biti optimiziran za individualni tretman.

Lijek koji ne ostavlja oštećenja

Specijalizirani koktel nano-čestica i antitijela dobije se sigurno i jednostavno, topički ili injekcijom u krvotok. Kao dodatna prednost, mješavina izađe iz tijela ne ostavljajući tragove, tako smanjujući mogućnost nuspojava.

Ako klinička ispitivanja prođu uspješno, tehnika može postati glavna skrb o takvim bolesnicima. Nano-čestice je Američka Agencija za hranu i lijekove već odobrila, a prema prof. Gannotu, metoda je učinkovita kod gotovo svih vrsta tumora, dok god se specifični markeri i njihova antitijela mogu identificirati.

Odbrojavanje počinje

Osim što je minimalno invazivan, ovaj tretman se može pohvaliti i brzinom. Cijela procedura traje samo šest sati, što omogućuje pacijentima da se oporavljaju u udobnosti vlastitih domova.

Prof Gannot trenutno primjenjuje tehniku na stanične linije, ex vivo tkiva i zamjenska tkiva u svom laboratoriju, a planira započeti i in vivo istraživanja sljedeće godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti