Riba štiti od atrijske fibrilacije

Riba štiti od atrijske fibrilacije

Riba štiti od atrijske fibrilacije
  • Objavljeno: Srijeda, 26.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumacija ribe smanjuje rizik od nastanka atrijske fibrilacije, česte bolesti srca koja može uzrokovati srčani udar i zatajenje srca.

Osobe, koje jedu ribu 2 puta tjedno imaju za 13% manji rizik od nastanka atrijske fibrilacije, otkrivaju nam znanstvenici iz Grčke.

"Čini se da je riblje ulje glavni faktor u smanjenju rizika od nastanka atrijske fibrilacije," izjavio je prof. Thomas Rix i dodao kako "masna riba, kao što su losos, tuna ili sardina, je najbolji izbor jer sadrži najvišu koncentraciju ribljeg ulja."

U istraživanju, koje je trajalo 14 godina, je sudjelovalo 57000 osoba dobi od 50 do 64 godine.  Znanstvenici su pratili njihove životne navike, uključujući i prehrambene navike i navike vježbanja.

Rezultati istraživanja su iznenađujući jer upućuju da je tek umjerena konzumacija ribe sasvim dovoljna za zaštitu zdravlja srca.

Sudionici, koji su jeli ribu jednom ili manje od jednom tjedno, nisu imali smanjen rizik od nastanka atrijske fibrilacije.

Također, sudionici koji su pretjerivali u konzumaciji ribe, nisu imali smanjen rizik od nastanka atrijske fibrilacije.

Prethodno istraživanje danskih znanstvenika je pokazalo da riba smanjuje rizik od nastanka začepljenja arterija koje uzrokuje smanjenje dotoka krvi u srce i, ako se ne liječi, srčani udar i zatajenje srca.

Riba i riblje ulje sadrže nutritivne tvari koje blagotvorno djeluju na zdravlje, a mediteranska prehrana je savršena za osobe koje imaju problema sa zdravljem srca i krvožilnog sustava, prenosi EverydayHealth.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti