Što dolazi prije – optimizam ili zdravlje?

Što dolazi prije – optimizam ili zdravlje?

Što dolazi prije – optimizam ili zdravlje?
  • Objavljeno: Utorak, 25.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Optimizam, koji je definiran kao pozitivno razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dokazano pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma.

Prof. Julia Boehm je sa svojim stručnim timom provela istraživanje kojim se po prvi puta istražila povezanost između psihološkog i fiziološkog zdravlja.

Znanstvenici su mjerili razinu antioksidansa u tijelu svakog sudionika. Antioksidansi pospješuju zdravlje na način da smanjuju razinu slobodnih radikala.

Slobodni radikali se proizvode kao odgovor tijela na različite faktore, uključujući pušenje cigareta i zagađeni zrak. Kada okupiraju čitavo tijelo, ove oštećene stanice mogu uzrokovati nastanak raznih bolesti.

Tijelo neke vrste antioksidansa proizvodi samostalno, ali većinu unosimo putem namirnica koje konzumiramo.

Sudionici su rješavali testove koji su uključivali pitanja o njihovoj razini pozitivnog razmišljanja. Također su odgovarali na pitanja o životnim navikama, uključujući i prehrambene navike.

Svakom sudioniku su u uzorku krvi mjerili razinu antioksidansa. Ustanovili su da je kod optimističnih sudionika razina karotenoida bila 3 do 7% veća.

"Optimizam je povezan s višom razinom karotenoida u tijelu", izjavila je prof. Boehm i dodala kako "ovo je prvo istraživanje koje je usporedilo razinu antioksidansa u tijelu s načinom razmišljanja."

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Psychosomatic Medicine, ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti