Rijeka liječi u korak sa svijetom

Rijeka liječi u korak sa svijetom

Rijeka liječi u korak sa svijetom
  • Objavljeno: Petak, 29.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon prošlogodišnje operacije vratne kralježnice uz pomoć trodimenzionalnog pisača, Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a sada se primjenom iste tehnologije pridružila i Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju. Početkom godine kirurški tim predvođen prof. dr. sc. Robertom Cerovićem izveo je po mnogo čemu jedinstven zahvat rekonstrukcije mandibule, tj. polovice donje čeljusti. Zbog teškog stanja i praktički raspadnute čeljusti pacijenta, prijetile su opasne upale i prijelomi čeljusti te nije bilo drugog rješenja nego odlučiti se za kirurški zahvat odstranjenja oboljelog dijela čeljusti. Rekonstrukcija defekta čeljusti velik je kirurški zahvat i u tu svrhu se uglavnom rabe režnjevi, odnosno prijenos tkiva s drugih mjesta, najčešće noge. U svijetu je opisano nekoliko sporadičnih slučajeva rekonstrukcije umjetnim materijalom, uglavnom titanom, uz pomoć aditivnih tehnologija (tzv. 3D printanja). Radi se o vrlo skupoj metodi te je malo vjerojatno da će se titanski dijelovi skeleta načinjeni aditivni postupcima uobičajeno rabiti u rekonstrukciji koštanih defekata.

Kako bi se ugroženom pacijentu ipak omogućila nužno potrebna operacija, riječki liječnici su još jednom primijenili revolucionarno i višestruko povoljnije rješenje. Prof. Cerović je na tragu uspješne suradnje KBC Rijeka sa stručnjacima zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje odlučio iskoristiti sve prednosti aditivne tehnologije. Ispisom u 3D tehnici izrađen je unikatan kalup koji je korišten pri samom tijeku operacije za izlijevanje smjese koštanog cementa temeljenog na poli (metil-metakrilatu). Ovaj tvrdi akrilatni polimer pokazao se kao vrlo pogodan materijal za rekonstrukciju čeljusti pacijenta. Po pravilima i iskustvima struke, rezultati zahvata pratit će se u dužem vremenskom razdoblju i uz nužan oprez pacijenta u svakodnevnim životnim situacijama.

Sama operacija planirana je u razdoblju od tri mjeseca kroz brojne dogovore dr. Cerovića s prof. dr. sc. Mladenom Šercerom i Miodragom Katalenićem. CT snimku donje čeljusti, koju je izradila radiologinja dr. Slavica Kovačić, zagrebački su stručnjaci pretvorili u računalni 3D model na temelju kojeg su modelirali implantat, konstruirali kalup za njegovo oblikovanje i 3D pisačem ga izradili aditivnim postupkom. Time je načinjen potpuno personaliziran implantat čeljusti te je rekonstrukcija mogla biti obavljena. Temeljna značajka postupka pri trodimenzionalnom ispisu je dodavanje materijala, sloj po sloj, sve do izrade cijelog proizvoda. Ovo je potpuno suprotan pristup od uobičajenog postupaka odvajanja čestica, gdje se pri izradi proizvoda kreće od pripremka, s kojeg se odvaja materijal kako bi se došlo do konačnog oblika modela.

Operacija uz pomoć tehnologije za koju svjetski stručnjaci kažu da zbog mogućnosti koje pruža već donosi revoluciju u zdravstvu, izvela je ekipa u sastavu: kirurzi Rober Cerović i David Harmicar, anesteziolozi Kazimir Juričić i Maša Biberić, anesteziološka sestra Irena Stanić te medicinski tehničari-instrumentari Sanja Franjkić, Robert Grgurić i Milan Repac. Na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju prepoznali su prednosti aditivnih tehnologija te uskoro planiraju nove zahvate. U suradnji s doc. dr. sc. Svenom Maričićem s riječkog Tehničkog fakulteta priredit će se uvjeti za rekonstrukciju maksile i orbite (gornje čeljusti i očne duplje) kao zdravstveno i estetsko rješenje za pacijenta operiranog uslijed karcinoma gornje čeljusti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti