Rizik spolno prenosivih bolesti povećava se nakon 45. godine života

Rizik spolno prenosivih bolesti povećava se nakon 45. godine života

Rizik spolno prenosivih bolesti povećava se nakon 45. godine života
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.06.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Studija Agencije za zaštitu zdravlja otkrila je da su veze sklopljene putem interneta te lijekovi protiv erektilne disfunkcije dijelom krive za taj problem.

Muškarci su u većoj opasnosti zaraze od žena, a povećan je broj bolesti herpesa, sifilisa, gonoreje i genitalnih bradavica.

Broj zaraženih spolnim bolestima raste kod starijih i mlađih osoba, unatoč kampanjama koje pozivaju na izbjegavanje nezaštićenih seksualnih odnosa.

Studija je od 1996. do 2003. godina pratila osobe koje su liječene u klinikama za spolne bolesti, a velika većina njih bila je mlađe dobi. U 2003. čak 95 posto pacijenata bili su mladi ljudi.

Ipak, broj oboljelih osoba iznad 45. godina u tih osam godina značajno je posrastao. Ukupno 4,445 infekcija pronađeno je kod starijih osoba, a polovica je bila zaražena genitalnim bradavicama, dok je herpes na drugom mjestu. Ukupan broj infekcija u osam se godina udvostučio, od 16,7 posto na 36,3 posto na uzorku od 100 tisuća osoba. "Danas je povećan broj starijih ljudi koji su samci ili prolaze kroz promjene u vezi te je veća mogućnost za nekorištenje kondoma, a možda i zato što rizik trudnoće kod žena više ne postoji", obasnio je doktor Babtunde Olowokure.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti