Rizik za rak jajnika

Rizik za rak jajnika

Rizik za rak jajnika
  • Objavljeno: Utorak, 04.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici razotkrilo je česte pogreške u genetskom kodu nekih žena koje povećavaju rizik za rak jajnika.

Rak jajnika jedan je od najčešćih oblika raka kod žena te su se stoga znanstvenici s poznatih britanskih sveučilištâ University of Cambridge i University College London odlučili analizirati gene 1.810 žena koje su se razboljele od raka jajnika i gene 2.535 žena koje nisu imale ovu bolest u cilju otkrivanja pogrješaka u genetskom kodu.

Otkrili su da kod nekih žena male promjene gena (mutacije) poznate pod nazivom single nucleotide polymorphism (SNT) povećavaju rizik za bolest.

Od 1000 žena koje imaju samo jednu presliku gena s pogrješkom, 12 će ih razviti bolest; u usporedbi sa samo 10 žena koje ne nose gene s pogrješkom. Od 1000 žena s dvije preslike, čak će ih 14 razviti bolest, a smatra se da 15% žena u Velikoj Britaniji ima obje preslike gena s pogrješkom.

Rezultate ovog istraživanja objavljenog u časopisu Nature Genetics potvrdilo je i veće istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 7.000 žena oboljelih od raka i 10.000 dobrovoljki bez raka.

Autor istraživanja profesor Paul Phaorah rekao je da se već otprije zna da ljudi s pogrješkama na BRCA1 i BRCA2 genima imaju povećani rizik za rak jajnika.

„No, same po sebi, te mutacije nisu jedini krivac za nasljedni rizik za razvoj bolesti“, objasnio je. „Vrlo je vjerojatno da riziku doprinosi i kombinacija nekoliko neotkrivenih gena. Sad, kad smo uhvatili jedan od njih, započeli smo lov i za ostalima“, zaključio je na kraju.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti