Tamiflu i teški snovi

Tamiflu i teški snovi

Tamiflu i teški snovi
  • Objavljeno: Utorak, 04.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tamiflu, lijek koji se prepisuje za liječenje svinjske gripe, može kod djece uzrokovati noćne more.

Više od polovice djece, koja su dobila lijek kao dio preventivnih mjera poduzetih u Velikoj Britaniji prilikom prvog izbijanja svinjske gripe, imalo je neke nuspojave.

U najnovijem istraživanju sudjelovali su učenici iz triju londonskih osnovnih škola u kojima je bilo slučajeva svinjske gripe, zbog čega su djeca morala uzimati navedeni lijek, te se pokazalo da u jednoj od tih škola 51-53% djece imalo jednu ili više nuspojava.

Jedno od petero djece imalo je neuropsihijatrijske nuspojave poput noćne more, zbunjenosti ili poteškoća s koncentracijom.

Istraživači tvrde da ovaj antivirusni lijek može uzrokovati bolove u trbuhu, povraćanje i proljev te da veliki postotak Britanaca u školskoj dobi ima nuspojave zbog korištenja Tamiflua.

Zaključili su: „Više od 53% sve djece školske dobi koja su profilaktički uzimala Tamiflu imalo je jednu ili više nuspojava. Najčešće su bile tegobe vezane uz želudac i probavu (gastrointestinalne), koje je prijavilo 40% djece, a 18% prijavilo je umjerene neuropsihijatrijske smetnje."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti