Upozoravajući simptomi raka jajnika koje žene najčešće ignoriraju

Upozoravajući simptomi raka jajnika koje žene najčešće ignoriraju

Upozoravajući simptomi raka jajnika koje žene najčešće ignoriraju
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Za rak jajnika se vrlo često kaže da je „tihi ubojica“ jer su simptomi ove bolesti vrlo suptilni i često se javljaju tek kada bolest uznapreduje. Tek 20% slučajeva raka jajnika se dijagnosticira dovoljno rano kako bi se rak u potpunosti izliječio. Upravo su zato važni redoviti pregledi i upoznavanje vlastitog tijela. Na taj način ćete moći prepoznati sve neobične promjene i simptome.

Rak jajnika i bolovi na području abdomena

Ako su bolovi na području abdomena uzrokovani rakom jajnika, onda će se bitno razlikovati od bolova koje osjećate tijekom menstruacije ili probavnih smetnji. Ako su bolovi na području abdomena prisutni dulje od 2 tjedna, svakako se obratite liječniku.

Rak jajnika i probavne smetnje

Rak jajnika negativno utječe na rad probavnog sustava i uzrokuje nastanak probavnih smetnji, uključujući zatvor, plinove, mučninu i žgaravicu.

Rak jajnika i manjak apetita

Rak jajnika vrlo često uzrokuje manjak apetita jer utječe na rad metabolizma. Naime, rak jajnika će narušiti sposobnost razgradnje namirnica u energiju koja je potrebna za funkcioniranje tijela.

Rak jajnika i nadutost

Rak jajnika uzrokuje učestali osjećaj nadutosti i pojačane plinove. Ako je nadutost prisutna dulje od 2 tjedna, a u međuvremenu ste probali promijeniti prehrambene navike i navike vježbanja, svakako se obratite liječniku.

Rak jajnika i učestala potreba za mokrenjem

Rak jajnika će povećati učestalost potrebe za mokrenjem a vrlo često uzrokuje i inkontinenciju (poteškoće sa zadržavanjem mokraće). Simptomi će se nastaviti i stanje će se drastično pogoršati nakon nekoliko tjedana.

Rak jajnika i brzo stvaranje osjećaja sitosti

Kod uznapredovalog stadija rak jajnika pritišće se površina želuca ili crijeva zbog čega je potrebna puno manja porcija da biste se osjećali sitima.

Rak jajnika i dijareja i zatvor

Promjene u radu probavnog sustava, kao što su zatvor i dijareja, mogu biti simptom niza bolesti i poremećaja uključujući i rak jajnika. Rak jajnika u uznapredovanom stadiju počinje pritiskati želudac, crijeva i mjehur zbog čega dolazi do probavnih smetnji.

Rak jajnika i bolovi u donjem dijelu leđa

Trajna i tupa bol na području donjeg dijela leđa je vrlo čest simptom raka jajnika. Veliki broj žena osjeća bolove slične onima netom prije poroda.

Rak jajnika i iznenadno mršavljenje

Ako ste počeli gubiti na tjelesnoj težini a niste promijenili prehrambene navike niti navike vježbanja, moguće je da bolujete od neke bolesti ili poremećaja. Rak jajnika može uzrokovati naglo i neobjašnjivo mršavljenje. Ako ste smršavili, a uz to osjećate neke od prethodno navedenih simptoma, svakako se obratite liječniku.

Rak jajnika i vaginalno krvarenje

Vaginalno krvarenje se javlja kod otprilike 25% oboljelih od raka jajnika. Također može doći do promjene iscjetka. On će postati gust i imat će neugodan miris. Rak jajnika može uzrokovati i nastanak rana ili žuljeva na vaginalnom području.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije