Saznajte koje je voće i povrće najviše tretirano pesticidima!

Saznajte koje je voće i povrće najviše tretirano pesticidima!

Saznajte koje je voće i povrće najviše tretirano pesticidima!
  • Objavljeno: Subota, 12.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Jabuke su dugi niz godina bile na vrhu liste najkontamiranijih namirnica, a sada to mjesto zauzimaju jagode. Prema popisu EWG-a (Environmental Working Group) iz 2016. godine, jagode se nalaze na vrhu popisa namirnica koje su najviše tretirane raznim pesticidima.

Znanstvenici su otkrili da 98% uzoraka jagoda sadržava barem jedan pesticid, a jedan uzorak je bio tretiran sa čak 17 različitih kemikalija. Proizvođači su htjeli jagode na tržištu tokom cijele godine, te je stoga porasla i primjena pesticida.

No, jagode nisu jedine. Postoji još 12 namirnica tretiranih velikom količinom pesticida, a tu spadaju: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje/višnje, špinat, rajčice, slatka paprika, cherry rajčice i krastavci.

Srećom, postoji i popis namirnica koje biste svakako trebali dodatni na svoju listu za kupovinu i konzumirati ih bez straha. Tu spadaju: avokado, kukuruz šećerac, ananas, kupus, grašak (smrznuti), luk, šparoge, mango, papaja, kivi, patlidžan, dinja, grejp i karfiol.

EWG je ovim popisima želio ukazati da je nužno jesti voće i povrće, no svakako treba ograničiti unos pesticida. Kupovinom organskih namirnica možemo izbjeći pesticide i osjećati se sigurno.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti