Evo zašto voda s limunom ipak nije čudotvorni napitak!

Evo zašto voda s limunom ipak nije čudotvorni napitak!

Evo zašto voda s limunom ipak nije čudotvorni napitak!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Voda s kriškama limuna za neke je čudesno piće koje pomaže tijelu u mnogočemu. Ovo svijetlo citrusno piće često se nalazi u kontekstu s dalekosežnim obećanjima, a brojne tvrtke i zdravstveni gurui tvrde kako ovaj napitak radi baš sve, od sprječavanja starenja do pomoći u mršavljenju.

Brojna literatura o tjelovježbi i fitnesu ponavlja kako se limunska voda smatra lijekom za gotovo sve. Prije svega, sok od iscijeđenog limuna dobar je izvor antioksidansa, vitamina C, a jedna čaša soka od limuna sadrži više od 30% vaše dnevne preporučene doze. Isto tako, ako ovaj napitak češće pijete od obične vode, nagovještaj kisele slatkoće pružit će vam odgovarajuću hidrataciju tako što ćete imati više energije i brži probavni sustav.

Međutim, voda s limunom nije tako čarobna, a evo i zašto.

Voda s kriškama limuna može poslužiti kao zamjenski alat za mršavljenje ako ga, primjerice, pijete umjesto soka ili drugih slatkih napitak, no to nije magično piće i ne otapa kilograme samo od sebe.

Otkrijte može li topla voda s limunom pospješiti mršavljenje?

Isto tako, voda od limuna ne sprječava bolesti. Iako vaše tijelo pretvara kiseli sok limuna u alkalnu supstancu, većina stručnjaka slaže se da pH hrane ne utječe na vaše zdravlje ili sprječavanje bolesti poput artritisa ili raka. Dapače, snažne kiseline, kao što je sok od limuna, mogu oštetiti zubnu caklinu ako se često konzumiraju.

Neki vjeruju da pijenje vode s limunom može očistiti vaš organizam od toksina i bolesti, ali zapravo nema znanstvenih dokaza koji podupiru tu teoriju. Zapravo, vaše tijelo se ne mora tako često čistiti jer vaši bubrezi i jetra, ako su zdravi, rade sve potrebne detoksikacije.

Mnogi tvrde da čaša limunske vode ujutro može zadržati vaš metabolizam ubrzanim tijekom cijelog dana. Ipak, ne postoje studije koje to dokazuju. Dodavanje limuna u vodu može vam pomoći da pijete više nego obično, ali ta korist dolazi više zbog obične vode, nego limuna kojeg ste istisnuli.

Saznajte što trebate znati ako pijete vodu s limunom?

Voda s limunom može vam pružiti potrebnu dozu antioksidansa, ali neće utjecati na starenje. Limunov sok sadrži umjereno visoku razinu vitamina C, koji igra ulogu u zdravlju kože pomažući stvaranju kolagena, no postoje mnoge druge opcije hrane koje su bolji izbor kada je riječ o velikoj dozi vitamina C.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti