Rekordan broj stranih stručnjaka na Simpoziju o aritmiji i elektrostimulaciji srca u Opatiji

Rekordan broj stranih stručnjaka na Simpoziju o aritmiji i elektrostimulaciji srca u Opatiji

Rekordan broj stranih stručnjaka na Simpoziju o aritmiji i elektrostimulaciji srca u Opatiji
  • Objavljeno: Srijeda, 18.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Oko četiristo domaćih i stranih stručnjaka za bolesti srca bavit će se najnovijim dostignućima suvremene kliničke aritmologije i detektirati probleme s kojima se susreće hrvatska medicina na 18. Simpoziju o aritmijama i elektrostimulaciji srca CroRhythm 2018., koji će se u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva održati od 20. do 22. travnja u Opatiji, u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta.

“Program je usmjeren poticanju profesionalne izvrsnosti za točnim i pravovremenim postavljanjem dijagnoze i svrsishodnog liječenja. Teme će uključiti novosti u farmakološkoj i ne-farmakološkoj terapiji poremećaja ritma. Naravno, jedna od glavnih nam je zadaća prikazati bitna postignuća, ali i probleme hrvatske aritmologije, na koje nailazimo u svakodnevnoj kliničkoj praksi“, otkriva doc.dr. Šime Manola, predsjednik Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog

kardiološkog društva.

Tijekom dva radna dana, planirano je 7 sesija sa ukupno 35 predavanja uz 4 satelitska simpozija. Uz brojne domaće stručnjake ovogodišnjem simpoziju pridružilo se i 16 inozemnih predavača iz 8 različitih zemalja što je do sada rekordan broj. Među istaknutim imenima izdvajamo profesora Heina Heidbuchela iz Belgije, aktualnog predsjednika Europskog aritmološkog udruženja. Zatim, kardiologe Oussama Waznija te Walida Saliba voditelje kompletnog aritmološkog programa u jednom najboljih centara u svijetu – Clevelendu. Simpoziju će nazočiti i vrhunski švicarski stručnjaci u ovom segmentu Haran Burri i Christian Sticherling te vodeći njemački elektrofiziolozi Roland Tilz iz Hamburga i Boris Schmidt iz Frankfurta.

Zahvaljujući napretku tehnologije i novim materijalima, suvremena kardiologija već nekoliko desetljeća radi velike korake u smanjenju smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Aritmije su ranije dominantno liječene lijekovima, no farmakološka terapija nije prikladna za sve pacijente jer izaziva nuspojave koje remete kvalitetu života. Poremećaji srčanog ritma više od dva desetljeća liječe se invazivnim intervencijskim zahvatima u srcu, posebnom tehnologijom i materijalima uz korištenje katetera i posebnih tehnika rada. Tako intrakardijalna dijagnostika pomoću katetera u srcu otkriva izvore i putove širenja srčanih aritmija, a cilj same intervencije na srcu je ugasiti izvore i presjeći putove aritmije odnosno prevenirati teške posljedice po zdravlje pacijenata.

Od iznenadne srčane smrti u Hrvatskoj godišnje umire oko 9.000 osoba, odnosno svakog sata jedan stanovnik, a otprilike 95 posto njih umre zbog nedostatka vremena za pravovaljanu reakciju. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu i Hrvatskoj: od njih svake godine umre više od 17,5 milijuna ljudi. Godišnje u Hrvatskoj nažalost umire oko 23.000 naših sugrađana.

18. Hrvatski kardiološki kongres koji će u Opatiji okupiti vodeće domaće i brojne strane medicinske stručnjake za bolesti srca u stručnim je krugovima prepoznat kao jedan od najvećih i najznačajnijih znanstvenih skupova, kako u hrvatskoj medicini tako i u hrvatskoj znanosti općenito.

Zbog javnozdravstvenog značaja teme stojimo medijima na raspolaganju za sve informacije i upite koje mogu pridonijeti podizanju svijesti građana o važnosti prevencije teških bolesti zdravim načinom života te mogućnostima koje moderna medicina razvija u cilju spašavanja zdravlja i života.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti