Saznali smo sve o sigurnosti, kvaliteti i upotrebi pčelinjih proizvoda!

Saznali smo sve o sigurnosti, kvaliteti i upotrebi pčelinjih proizvoda!

Saznali smo sve o sigurnosti, kvaliteti i upotrebi pčelinjih proizvoda!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljubljana, 18. listopada 2018. – Ova će se godina zasigurno upisati u povijest pčelarstva; na inicijativu Slovenije prvi smo put obilježili Svjetski dan pčela. U čast 1. praznika pčela tvrtka je Medex pripremila brojne aktivnosti, a vrhunac je bio Apifuture simpozij 2018. Na njemu su u prvom planu bili sigurnost i kvaliteta pčelinjih proizvoda te briga o kontroli proizvoda čiji su ključni sastojci proizvodi pčela. Neki najvažniji domaći i inozemni stručnjaci predstavili su najnovija dostignuća s područja uporabe pčelinjih proizvoda u medicini. Zaključak simpozija bio je namijenjen dodijeli certifikata za apiterapeute.

Dr. Lutz Elflein, Voditelj centra za testiranje autentičnosti, Eurofins, usredotočio se na glavne vidike ekoloških čimbenika, prakse pčelarstva i svjetske trgovine koji utječu na sigurnost i autentičnost pčelinjih proizvoda. Tom je prilikom istakao važnu ulogu pravnih propisa i standarda za sigurnost i autentičnost pčelinjih proizvoda. U tome jednu od ključnih uloga igraju pitanja vjerodostojnosti i odgovarajući ostaci (antibiotici, akaricidi, pesticidi, repelenti, teški metali, PA, genetički modificirani organizmi, alergeni). Predstavio je najsuvremenije analitičke testove koji se koriste u njihovom centru za zaštitu sigurnosti i autentičnosti pčelinjih proizvoda (s usredotočenošću na med) te su od pomoći kod utvrđivanja nenamjerne kontaminacije ili promjene pčelinjih proizvoda zbog ekoloških čimbenika, (neprimjerenih) pčelinjih zaliha, bavljenja poljoprivredom i industrijske proizvodnje. Laboratorij Eurofins ima specijaliziran sektor za med i pčelinje proizvode te osigurava cjelovitost, a to je testiranje i uzorkovanje u cjelokupnom lancu isporuke te praćenje i procjenjivanje rizika. I Medexovi su proizvodi testirani u njihovom laboratoriju prema najvišim standardima.

Gudrun Beckh, direktorica Quality Services International GmbH, dotakla se zahtijeva kvalitete pčelinjih proizvoda sa gledišta raznih interesnih skupina. Pitanje »Tko definira kvalitetu?« dovodi do različitih interesa uključenih u trgovinu. Iako je već mnogo stvari sređenih na području meda, naglasila je kako je kod drugih proizvoda to još prilično nesređeno područje. Postoji sve više odbora koji se po cijelom svijetu trude uspostaviti usklađene, obvezujuće i pouzdane zahtjeve o kontroli kvalitete. Među njima je i međunarodna komisija za med. Riječ je o mreži stručnjaka koji se usredotočuju na pčelinje proizvode. ISO je nedavno osnovao i pododbor, skupinu ISO pčelinjih proizvoda. U vezi s autentičnošću uslijedila je prezentacija šire palete testnih metoda za otkrivanje elemenata kontrole kvalitete, krivotvorenja i autentičnosti, npr. NMR. Medex redovito surađuje i savjetuje se s njima o parametrima kvalitete pčelinjih proizvoda.

Uporaba pčelinjih proizvoda već je dugo poznata kao korisna i danas joj brojni stručnjaci pripisuju mnoge pozitivne učinke. Prim. mr. JOSIP LONČAR, dr. med naglasio je kako je med još od davnina poznat kao hrana s ljekovitim svojstvima: može smanjiti umor, smanjiti anemiju i poboljšati krvnu sliku. Med je važan u prehrani trudnica, kod dojenčadi i djece poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje incidenciju rahitisa, a isto tako smanjuje anemiju, dispepsiju i zaraze. S obzirom na češće infekcije dišnih putova kod učenika i studenata, med je važan zbog svoje protumikrobne aktivnosti, pri čemu je za tu populaciju med važan izvor energije za učenje i koncentraciju. Koristan učinak meda pokazuje se i kod smanjenja incidencije i zapleta hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, bolesti štitne žlijezde. Antiinflamatorni učinci meda i osobito propolisa, važni su u liječenju upalnih bolesti srca i žila te probavnog sustava. Jednostavna probavljivost dobar je razlog za uporabu meda kod bolesti jetra i žuči. Propolis i matična mliječ danas se smatraju super hranom. Svi se pčelinji proizvodi koriste kod dijetoterapije zdravih i bolesnih, radi njihovih specifičnih farmakoloških učinaka na ljudski organiziram. Uporaba pčelinjih proizvoda ne izaziva oštećenja ili nuspojave čak ni nakon dugotrajne uporabe.

Prim. mr. JOSIP LONČAR, dr. med:

"Med smanjuje umor, smanjuje anemiju i poboljšati krvnu sliku. Med je važan u prehrani trudnica, kod dojenčadi i djece poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje incidenciju rahitisa, a isto tako smanjuje anemiju, dispepsiju i zaraze."

I slovenski stručnjaci prepoznaju i dokazuju kako pčelinji proizvodi dokazano pozitivno utječu na čovjeka. Doc. dr. Ana Petelin i doc. dr. Zala Jenko Pražnikar u okviru su »Javnog natječaja projektnog rada s gospodarstvom i negospodarstvom u lokalnoj i regionalnoj okolini – kreativnim putem do znanja 2017. – 2020.« skupa sa istraživačima i studentima sa Sveučilišta u Primorskoj, Fakultetom za znanost o zdravlju u suradnji s tvrtkom Medex, živilska industrija, d.o.o. proveli randomizirano, dvojno slijepo kliničko ispitivanje o učincima matične mliječi na razne biokemijske markere kod asimptomatskih pojedinaca. Matična mliječ ima dokazane brojne pozitivne učinke na zdravlje. U njih spadaju vazodilatacija, snižavanje krvnog tlaka, snižavanje ukupnog i LDL kolesterola, protutumorsko djelovanje te antioksidativna svojstva, a većina je ispitivanja već obavljena na staničnim kulturama i laboratorijskim životinjama. U kliničkim su ispitivanjima sudjelovali asimpotomatski pojedinci s povećanim rizikom za nastanak metabolnog sindroma. Kliničko je ispitivanje trajalo 10 tjedana. Različita su mjerenja obavili na početku, nakon četiri i nakon osam tjedana uzimanja matične mliječi (2000 mg/dan) ili placeba te nakon dva iduća tjedna bez uzimanja matične mliječi ili placeba. Na dan su mjerenja svim ispitanicima odredili prehrambeni status (antropometrijska mjerenja), uzeli uzorak krvi za analizu raznih biokemijskih markera i obavili kratak intervju o tome kako se osjećaju i kakav apetit imaju. Na temelju rezultata provedenog kliničkog ispitivanja, zaključuju kako matična mliječ u količini od 2000 mg/dan pozitivno utječe na lipidni profil asimptomatskih pojedinaca, na nizak stupanj kronične upale, koji je primjetan kod pojedinaca s povećanim rizikom za razvoj metabolnog sindroma, na podizanje antioksidativnog potencijala te na povećanu sitost. Dva tjedna nakon prestanka uzimanja matične mliječi, pozitivni su učinci u većem udjelu još uvijek bili primjetni.

"Matična mliječ u količini od 2000 mg/dan pozitivno utječe na lipidni profil asimptomatskih pojedinaca, na nizak stupanj kronične upale, koji je primjetan kod pojedinaca s povećanim rizikom za razvoj metabolnog sindroma, na podizanje antioksidativnog potencijala te na povećanu sitost."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti