Zbog ovog ćete prestati prisiljavati djecu da jedu povrće!

Zbog ovog ćete prestati prisiljavati djecu da jedu povrće!

Zbog ovog ćete prestati prisiljavati djecu da jedu povrće!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Roditelji često tjeraju djecu da jedu povrće jer je izuzetno zdravo i potrebno djeci i odraslima. Djeca su doista iskrena bića i jasno daju do znanja da im se nešto ne sviđa. Isto je i s hranom.

Ako im se nešto ne sviđa, odbijaju to jesti, a najčešće je riječ o brokuli, prokulicama, cvjetači, grašku ili špinatu. To ponekad može biti jako frustrirajuće jer su djeca tvrdoglava pa roditelji nerijetko traže savjete stručnjaka.

Tako je jedan od njih objasnio da odbojnost prema povrću kod djece ima evolucijske korijene. Biljna hrana često je sadržavala spojeve koji bi mogli biti štetni pa bi neke namirnice gorkog okusa, poput brokule ili masline, potaknule prirodnu (odbojnu) reakciju na takav okus.

Ti su receptori najosjetljiviji kod djece, a u odrasloj dobi nestaju, što objašnjava zašto neka hrana djeci ima gorak, previše slan, previše sladak ili jednostavno neprivlačan okus.

Ovo povrće smijete jesti ako pazite na unos ugljikohidrata!

Ponovno kušanje određene hrane neće promijeniti njen okus, a ako tome dodate i genetsku odbojnost prema određenom povrću, dobijete poslušno dijete kojem okus zaista ne paše. U nekim slučajevima, neugodni okus može ostati nepromijenjen u odrasloj dobi, ali većina ljudi će tijekom vremena razviti naklonost prema povrću.

Dijetetičari i pedijatri tvrde da prisiljavanje djece da jedu baš sve povrće mogu dovesti do toga da ga u odrasloj dobi zamrze. Stoga se nemojte svađati s djecom oko hrane, pustite ih da kušaju razno povrće kako bi vidjeli što vole.

Saznajte što vaš omiljeni okus otkriva o vama!

A sve ono što ne vole možete im „podvaliti“. Isprobajte recepte sa zdravim povrćem koji imaju mnogo začina i fini, bogati okus jer, iako je skuhano povrće najzdravije, ono ima najjasniji i najintenzivniji okus tog povrća. Uvedite omraženo povrće u djetetov jelovnik, ali s puno okusa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti