Sjećate li se kako je makeup izgledao nekad?

Sjećate li se kako je makeup izgledao nekad?

Sjećate li se kako je makeup izgledao nekad?
  • Objavljeno: Subota, 04.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Baš kao što se mijenjaju modni trendovi, mijenjaju se i trendovi u šminkanju. Trenutno živimo u dobu kreativnosti, slobode izražavanja i jedinstvenosti u šminkanju, stoga vam donosimo neke od najpopularnijih makeup trendova u posljednjih 100 godina.

Era crvenog ruža

Blijedi ten u kombinaciji s naglašenom šminkom na očima bili su must-have 20-ih godina prošlog stoljeća. Ovakav način šminkanja omogućio je ženama da izgledaju prirodno dok u isto vrijeme reflektiraju holivudski stil tog vremena. No, najveći novitet bilo je crveni ruž. Niti jedan makeup look nije bio kompletan bez crvenog ruža koji se u okruglom obliku stavljao na donju usnicu, a na gornjoj usnici se oštro naglašavao Kupidov luk.

Doba Velike gospodarske krize

Iako 1930-e nisu zapamćene kao najsretnije razdoblje čovječanstva u knjigama, stvorile su neke od izvanrednih trendova u šminkanju. Većinu žena koristilo je debele slojeve pudera kako bi postigle efekt savršene kože, a neizostavan je bio i sloj rumenila. Obrve su bile čupane iznimno tanko s prenaglašenim lukom, a kako bi si olakšale posao nerijetko su se odlučivale i na brijanje obrva u potpunosti i crtanje istih olovkom.

Razdoblje minimalizma

Ubrzat ćemo 40 godina unaprijed u razdoblje koje je u potpunosti suprotno onom prethodnom. Žene u 1970-ima željele su odbaciti postojeće standarde ljepote te se poželjnim smatralo prirodno lice s minimalnom količinom pudera, a šminka na očima je praktički bila nepostojeća, osim tankog sloja maskare.

Doba diska

Živahne boje bile su prisutne kako u stilu odijevanja tako i kod šminkanja. Roza, ljubičasto i plavo sjenilo zajedno s maskarom i debelim slojem tuša za oči. Ni na obrazima nije nedostajalo boja, a najčešće su to bila roza i narančasta rumenila. Kada su u pitanju ruževi, niti jedne boje nije nedostajalo.

Početak digitalnog doba

Kako su se pojavile nove tehnologije u svijetu, tako je i svijet šminkanja doživio promjene. U 1990- im došlo je do „recikliranja“ različitih trendova iz prošlosti i stvaranja novih. Blijedi ten s konturama i naglašenom šminkom oko očiju, tanke obrve i plavo sjenilo samo su neke od njih. No ono po čemu ćemo pamtiti 90-e su šljokice i blještavilo. Sjajilo sa šljokicama, sjenilo sa šljokicama pa čak i zalijepljeni dijamanti iznad obrve i na obrazima ovjekovječili su ovo razdoblje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti