Smrtnost majki i beba u svijetu je najniža u povijesti!

Smrtnost majki i beba u svijetu je najniža u povijesti!

Smrtnost majki i beba u svijetu je najniža u povijesti!
  • Objavljeno: Srijeda, 25.09.2019.
  • Broj pregleda: 46
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju, rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smrtnost trudnica i novorođenčadi u svijetu je najniža u povijest zahvaljujući pristupačnijoj i boljoj zdravstvenoj njezi, objavio je UN.

Smrtnost djece ispod pet godina gotovo je dvostruko pala od 2000., dok se smrtnost za vrijeme trudnoće i rođenja djeteta smanjila za više od trećine, pokazuju najnovije procjene UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju", rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ipak, nejednake su šanse za preživljavanje majki i djece diljem svijeta", ističu iz UN-a.

Porod žene u supsaharskoj Africi je 50 puta opasniji nego porod žena u bogatijim zemljama. Prošle godine je umrlo svako 13. dijete mlađe od pet godina u supsaharskoj Africi, dok je u Europi umrlo jedno dijete na njih 196. Doznajte koliko godišnje umre u svijetu trudnica i novorođenčatdi ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti