Sramežljivost negativno utječe na vezu

Sramežljivost negativno utječe na vezu

Sramežljivost negativno utječe na vezu
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nema ništa loše u tome ako ste sramežljivi, to nikako nije mana. Međutim, sramežljivost može negativno utjecati na kvalitetu veze.

Sramežljive osobe se češće zatvaraju u sebe, osjećaju se usamljenima i potištenima. Njih često prati osjećaj socijalne anksioznosti te su manje sigurni u rješavanju problema s kojima se susreću.

Svaka veza se sastoji od povremenih problema i poteškoća, a sramežljivi ljudi se s njima boje suočiti upravo zbog manjka samopouzdanja. Neriješeni problemi se tako nagomilavaju, što najčešće vodi do nezadovoljstva u odnosu s partnerom. Sramežljivim osobama je također problem reći što ima smeta, a problem se ne može riješiti ukoliko se jasno ne utvrdi.

Znanstvenici tvrde da je sramežljivost normalna te ponekad čak i poželjna, no ukoliko ona prevlada nad osobom u tolikoj mjeri da ju sputava i upravlja njenim postupcima i odlukama, dolazi do težih problema.

Iako se mislilo da je sramežljivost tijekom evolucije morala nestati, ona je ipak sveprisutna i teško ju je objasniti. Međutim, uz dovoljno truda i pomoći okoline, sramežljivost se može pobijediti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti