Starost donosi mudrost

Starost donosi mudrost

Starost donosi mudrost
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako godine životnog iskustva čine stariji mozak jednako učinkovitim, kada je u pitanju donošenje odluka, kao i mnogo mlađe umove.

Starijim ljudima manje smeta ako pogriješe, a zanimljivo je kako koriste ​​mozak na daleko učinkovitiji način, točnije, uključuju određene dijelove mozga u datom trenutku kada su im potrebni.

Rezultati su kontradiktorni prijašnjim teorijama koje tvrde da nam mozak propada s godinama, što nam smanjuje mogućnosti da donesemo ispravnu odluka.

Kanadski znanstvenici proučavali su 24 mladih ljudi u dobi od 18 do 35 te skupinu od deset starijih osoba u dobi od 55 do 75, od kojih svi još uvijek imaju posao.

Sudionici su zamoljeni da obavljaju specijalne zadatke podudaranja, čija pravila su se mijenjala kako je igra tekla.

Rezultati simultanog skeniranja mozga su pokazali kako mladi i stari mozak reagiraju drugačije kada im je rečeno da su pogriješili.

Dok su mlađi sudionici odmah uključili nekoliko različitih dijelova mozga, stariji sudionici su samo slegnuli ramenima na pogrešku i pričekali početak sljedećeg zadatka prije angažiranja istog područja mozga.

Autor istraživanja dr. Oury Monchi s University Geriatrics Institute of Montreal, usporedio je nalaze s pričom o zecu i kornjači.

"Stariji mozak ima iskustva i zna da se ništa ne postiže žurbom. A već je od prije poznato da starenje nije nužno povezano sa značajnim gubitkom u kognitivnim funkcijama," ističe istraživač

"Kada su u pitanju određeni zadaci, mozak starijih osoba može postići skoro iste performanse kao i mozak mlađih osoba."

"Sada napokon imamo neurobiologijske dokaze koji pokazuju da s godinama dolazi i mudrost te da mozak kako biva stariji tako i uči bolje rasporediti svoje resurse."

"Možemo doslovno reći da je stariji mozak otporniji na kritike i ima više samopouzdanja nego mladi mozak," zaključuje dr. Oury Monchi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti