Mršave žene će teže zatrudnjeti čak i od pretilih žena

Mršave žene će teže zatrudnjeti čak i od pretilih žena

Mršave žene će teže zatrudnjeti čak i od pretilih žena
  • Objavljeno: Utorak, 25.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Analizom više od 2.500 ciklusa IVF-a, utvrđeno je kako su žene koje su bile normalne zdrave težine imale 50 posto šanse da će roditi dijete, a žene koje su bile preteške imale su tek neznatno niže šanse.

No, zanimljivo je kako su žene koje su bile premršave prema standardnim smjernicama, imale samo jedan naprama tri šanse da će začeti.

Rezultati su iznenadili stručnjake zato što bi tretman neplodnosti trebao prevladati hormonalne i menstrualne probleme koje premršave žene iskuse.

To bi moglo značiti da će se od sada više pažnje posvećivati ženama koje se bore da ostanu trudne, a istovremeno su previše mršave.

"Bilo je prijedloga i iz drugih istraživanja kako prevelika mršavost nije dobra za plodnost žene. Mršave žene ponekad ne dobiju menstruaciju ili imaju neredovite menstruacije, a to sve opet mijenja njihovu hormonalnu situaciju," Telegraph prenosi izjavu vodećeg istraživača Richarda Sherbahna iz Advanced Fertility Center-a u Chicagu.

"No to ne bi trebalo utjecati na IVF zato što smo im davali hormone, utječemo na to da dobiju ovulaciju i tako dobijamo jajašca od njih. Pa sam zato bio iznenađen, nisam očekivao takve nalaze."

No, najnovije istraživanje je pokazalo kako mršave žene imaju veliku borbu da ostanu trudne čak i nakon što prođu tretmane neplodnosti koji im pružaju hormone i pomažu im u oplodnji jajašaca.

U klinici dr. Sherbahna u Chicagu, provedeno je ukupno 2.362 IVF ciklusa u razdoblju između 2002 i 2009 na kojima je dodatno analizirana težina pacijentica.

Bile su podijeljene u tri skupine gdje im je mjeren BMI (Isprobaj BMI kalkulator): mršave (s BMI-em od 14 do 18), normalne težine (u rasponu od 19 do 28, to jest po standardima klinike dr. Sherbahna) te pretile (29-43).

Rezultati su pokazali kako je među 50 IVF ciklusa provedenih na mršavim ženama, samo 34 posto dovelo do živorođene djece.

Nasuprot tome, 484 ciklusa provedena na pretilim ženama, imalo je 45 posto šanse da će dovesti do živorođene djece.

I konačno, 1828 ciklusa provedenih između žena normalne i malo povišene težine, imalo je 50 posto šanse da će završiti sa živorođenom djecom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti