Štikle uništavaju leđa i mozak

Štikle uništavaju leđa i mozak

Štikle uništavaju leđa i mozak
  • Objavljeno: Utorak, 09.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jedan od najvećih modnih trendova prošlog desetljeća - ubojite visoke pete poput onih Louboutinovih od 15 cm koje nosi Posh ne štete samo nogama. Ruše ravnotežu kralježnice, a otežavaju i razmišljanje.

Liječnici kažu da 80 posto žena osjeća probleme sa stopalom zbog neprikladnih cipela, a visoke pete izdvajaju kao najvećeg krivca.

Vrtoglavo visoke pete naginju ženska stopala u vrlo neprikladan kut pa stručnjaci za stopala ukazuju na peterostruko povećanje broja izbočenja palčanog zgloba na stopalu.

No unatoč bolu koje trpe mnoge mlade žene ne mogu se odreći obuće koja im daje osjećaj seksepila.

Novi izvještaj koji su naručili iz britanskog The Vitality Show otkriva da je prošle godine više od 200.000 Britanki zatražilo medicinsku pomoć zbog problema sa stopalima, dok je 10.000 trebalo bolnički tretman.

Izbočenje palčanog zgloba stopala deformacija je kosti koja se treba kirurški ukloniti. Više od polovice ovih problema direktna su posljedica nošenja visokih peta, a preko trećine žena koje osjete bol u stopalima na koncu imaju trajna oštećenja.

Najčešće dolazi do pojave izbočenja palčanog zgloba, prstiju poput čekića ( stanje kada se prst deformira na način da se srednji zglob izbočuje pa prst izgleda savijen poput luka. Naizgled mala promjena ali može dovesti do žestokog pritiska i boli. Ligamenti i tetive koji se skraćuju savijaju prst nadolje), tendon i oštećenje nerva te bolna goljenica ( tibia - veća potkoljenična kost ).

istraživanje je istaknulo da 65 posto žena i dalje nosi visoke pete 40 sati tjedno na poslu, a među njima 35 posto njih nosi pete veće od 12 cm.

Žene duže pamte štikle nego prvi poljubac!

Osim na stopala visoke pete djeluju pogubno na kralježnicu narušavajući prirodnu ravnotežu i uzrokujući pritisak na nerve u kralježnici što rezultira bolom u leđima.

Sugerira se čak i da redovito nošenje visokih peta može utjecati na mozak jer dolazi do pritiska na krvne žile i nerve zbog čega dolazi do glavobolja i slabije mentalne funkcije.

Stručnjaci za stopala ističu da i nošenje pete od 7 cm pojačava pritisak na zglob za 80 posto.

Nije ni čudo da je u porastu neobičan tretman kolagenskih injekcija u stopalo. Time se stvara 'jastučić' zbog kojeg je nošenje peta nešto udobnije. Stručnjaci ipak upozoravaju da zatomljivanje bola nije rješenje jer se time neopaženo nastavlja deformacija stopala.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti