Što je zdravije – kava ili pivo?

Što je zdravije – kava ili pivo?

Što je zdravije – kava ili pivo?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada je u pitanju ono što pijete, trebali biste dobro razmisliti jer, prema novom istraživanju američkih znanstvenika, pića mogu utjecati na gene.

Rezultati istraživanja su pokazali da pivo može imati pozitivan učinak na DNA, a kofein negativan. Naime, znanstvenici su otkrili da konzumacija kofeina može skratiti telomere, koji su poput zaštitnih kapica na stanicama DNA.

Provjerite kako kava djeluje na apetit!

Ipak, znanstvenici tvrde da je još prerano za donošenje zaključaka jer su istraživanje proveli na stanicama plijesni i da je potrebno nastaviti istraživanje kako bi ustanovili hoće li pivo i kofein imati isti učinak na ljudske stanice.

Prethodna istraživanja su pokazala da obje vrste pića, kada se konzumiraju umjereno, imaju odlično djelovanje na zdravlje.

Prevencija pretilosti

Iako je kalorično, pivo može pomoći u prevenciji pretilosti, ako se konzumira umjerene. Znanstvenici su otkrili da osobe, koje tjedno popiju 2 do 3 čaše piva, imaju manji indeks tjelesne mase.

Zdravlje kostiju

2 čaše piva dnevno mogu pomoći u prevenciji smanjenja koštane mase kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Pripremite juhu od piva i luka!

Prevencija dijabetesa

3 do 4 šalice kave dnevno smanjuje rizik od nastanka dijabetesa za 7% i smanjuje rizik od nastanka inzulinske rezistencije.

Zdravlje srca

2 šalice kave dnevno smanjuje rizik od nastanka srčanog udara za 11%. Znanstvenici još uvijek nisu siguran razlog smanjenja rizika, ali vjeruju da su za to zaslužna antioksidacijska svojstva kave.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti