Zašto trebate prestati piti gazirane sokove

Zašto trebate prestati piti gazirane sokove

Zašto trebate prestati piti gazirane sokove
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci preporučuju da gazirane sokove pijete u što manjoj količini, a najbolje bi bilo da ih potpuno prestanete piti. Gazirani sokovi mogu povećati rizik od nastanka raznih medicinskih stanja, a statistička istraživanja su pokazala da se konzumacija gaziranih sokova posljednjih 20 godina neprestano povećava. Svi ovi razlozi, zbog kojih trebate prestati piti gazirane sokove, su potkrijepljeni znanstvenim istraživanjima.

Debljanje

Nekoliko istraživanja je pokazalo da gazirani sokovi mogu povećati rizik od nastanka pretilosti. Istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da osobe, koje u razdoblju od 10 godina piju 1 do 2 gazirana pića dnevno, imaju za čak 500% veći rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na svoje vršnjake koji gazirane sokove piju rijetko ili nikako.

Dijabetes

Osobe, koje svakodnevno konzumiraju gazirane sokove, imaju povećanu razinu šećera u krvi. Jedno istraživanje je pokazalo da samo jedan gazirani napitak dnevno povećava rizik od nastanka metaboličkog sindroma i dijabetesa za 36%.

Nezdravi zubi

Kiseline iz gaziranih sokova gotovo trenutno oštećuju zube. Kada gazirane sokove pijete svakodnevno, rizik od nastanka bolesti zubi ili desni se dodatno povećava. Gazirani sokovi mogu oštetiti zubnu caklinu, povećati rizik od nastanka karijesa i oštetiti zubno meso.

Slabe kosti

Gazirani sokovi mogu biti naročito štetni za žene srednje životne dobi. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da žene, koje gazirane sokove konzumiraju svakodnevno, imaju niži postotak koštanog tkiva, u odnosu na one koje gazirane sokove piju rijetko ili nikako.

Kardiovaskularne bolesti

Jedno istraživanje znanstvenika iz Kolumbije je pokazalo da je dovoljno piti samo jedan gazirani sok dnevno u razdoblju od 10 godina da bi se rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara povećao za čak 43%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti