Što sve može uzrokovati iznenadno zatajenje srca?

Što sve može uzrokovati iznenadno zatajenje srca?

Što sve može uzrokovati iznenadno zatajenje srca?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iznenadno zatajenje srca je najčešći uzrok iznenadne prijevremene smrti. Iznenadna prijevremena smrt je smrt koja se javlja unutar sat vremena od nastanka simptoma, a vrlo često tijekom spavanja pa čak i kod pojedinaca koji naizgled nemaju zdravstvenih problema.

Veliki broj ljudi misli da je srčani udar najčešći uzrok iznenadne srčane smrti. Srčani udar može uzrokovati iznenadnu prijevremenu smrt, ali nije jedini uzrok. Najčešći simptomi iznenadne prijevremene smrti su bolovi u prsima, kratkoća daha, vrtoglavica, nesvjestica i nepravilan rad srca.

Srčani udar

Krvni ugrušak potpuno blokira dotok krvi, zbog čega srce počinje ubrzano raditi. Vrlo često se zaustavlja i dotok krvi prema mozgu, a smrt je potom uzrokovana srčanim ili moždanim udarom. Vrlo često osobe ne primjećuju simptome poremećaja u radu srca dok se ne dogodi prvi srčani udar.

Hipertrofična kardiomiopatija

Jedna od 500 osoba boluje od hipertrofične kardiomiopatije koja se javlja zbog niza razloga, kao što su visok krvni tlak, dijabetes ili bolesti štitnjače. Kada se iznenadno zatajenje srca javi kod mladih osoba, najčešće je hipertrofična kardiomiopatija uzrok.

Plućna embolija

Krvni ugrušak blokira dotok krvi u jednoj od arterija u plućima. Ako je krvni ugrušak velik, može blokirati dotok krvi prema čitavim plućima, što uzrokuje šok i iznenadnu smrt.

Aneurizma aorte

Aorta je glavna arterija koja čitavo tijelo opskrbljuje krvlju. Aneurizma aorte je zapravo malo proširenje na području arterije koje može uzrokovati unutarnje krvarenje i nagli pad krvnog tlaka.

Saznajte koje biljke potiču rad srca!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti