Provjerite jeste li skloni srčanim bolestima!

Provjerite jeste li skloni srčanim bolestima!

Provjerite jeste li skloni srčanim bolestima!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Bolesti srca uključuju zdravstvene probleme sa samim srčanim mišićem i krvnim žilama koje mogu dovesti do zatajenja srca. Do srčanih bolesti obično vode genetika, nezdrava prehrana, premalo tjelesne aktivnosti i pušenje, uslijed čega se pojavljuju visoki kolesterol, visoki krvni tlak i aritmije.

Ovo su faktori koji povećavaju sklonost srčanim bolestima:

Sudjelovanje u prometu

Vjerovali ili ne, prometna buka može povisiti krvni tlak i povećati rizik od zatajenja srca. Svakih dodatnih 10 decibela, povećava rizik od srčanog udara. Znanstvenici smatraju da je to povezano time kako naše tijelo reagira na stres.

Saznajte kako očuvati zdravlje srca!

Migrena

Još nije razjašnjeno zašto, ali ako bolujete od migrena, imate veće šanse oboljeti od moždanog i srčanog udara. Zatražite savjet liječnika kako suzbiti i liječiti snažne glavobolje.

Djeca

Ako ste roditelj, imate više šanse zadobiti srčani udar. Rizik se povećava za žene koje su prebrodile pobačaj ili su im uklonjeni jajnici.

Nizak rast

Ljudi nižeg rasta imaju 8% više šanse oboljeti od srčanih bolesti. Također je dokazano da u prosjeku imaju višu razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Što sve može neočekivano izazvati srčani udar?

Usamljenost

Samoća je povezana s višim razinama stresa i visokim krvnim tlakom. Ako ste samac, upišite neki timski sport ili se učlanite u planinarsko društvo. Tako ćete spojiti ugodno s korisnim!

Lijekovi protiv ADHD-a

Lijekovi koji potiču koncentraciju, mogu povećati broj otkucaja srca i povisiti krvni tlak. Tijekom dužeg razdoblja, to može dovesti do bolesti srca. Porazgovarajte s liječnikom o tome utječu li lijekovi protiv ADHD-a koje uzimate, na zdravlje vašeg srca.

Dugo radno vrijeme

Osobe koje rade više od 55 sati tjedno, imaju veće šanse oboljeti od kardiovaskularnih tegoba i srčanog udara. Dulje radno vrijeme znači i više sjedenja, stresa i neredovite prehrane.

Bolest desni

Bakterije iz usta, uključujući i parodontozu, mogu ući u krv i upaliti stijenke arterija što dovodi do nakupljanja masnog tkiva u njima. Ako vam desni krvare tijekom pranja zubi, svakako o tome obavijestite stomatologa i obiteljskog liječnika.

Isprobajte DASH dijetu za zdravlje srca!

Teško djetinjstvo

Nasilje i zlostavljanje u djetinjstvu, definitivno su povezani s visokim krvnim tlakom, pretilošću i dijabetesom u odrasloj dobi. Svi ovi faktori utječu na pojavu srčanih bolesti. Ako ste u djetinjstvu pretrpjeli bilo koji oblik zlostavljanja ili nasilja, preporuka je porazgovarati sa psihijatrom ili psihologom koji će ukloniti vaše nesigurnosti i omogućiti vam bezbrižan život.

Gripa

Najnovija istraživanja pokazuju da osobe koje su oboljele od gripe, nakon tjedan dana imaju veće šanse oboljeti od srčanog udara. Liječnici još uvijek nisu uspjeli otkriti poveznicu, ali smatraju da ova pojava ima veze s upalnim procesima u tijelu.

Bijes

Ako ste često ljuti i bijesni, imate 5 puta veću šansu oboljeti od srčanog udara. Čak 2 sata nakon „eksplozije“ emocija, vaše tijelo je osjetljivo i često se javljaju aritmije i zatajenje srca. Ako ne možete kontrolirati vlastite emocije, porazgovarajte s liječnikom o lijekovima za smirenje, upišite jogu ili naučite tehnike disanja koje će vas u trenu opustiti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije