Strah od cjepiva protiv svinjske gripe

Strah od cjepiva protiv svinjske gripe

Strah od cjepiva protiv svinjske gripe
  • Objavljeno: Srijeda, 02.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se 60 posto britanskih i dobar broj hrvatskih liječnika ne bi tako lako odlučio na cijepljenje, američki predsjednik Barack Obama upozorio je da ljudi ne trebaju biti uzbunjeni već "spremni" za drugi val epidemije gripe H1N1 ove jeseni i preporučio cijepljenje.

"Očekujemo da će program cijepljenja početi uskoro. Taj će program biti potpuno dobrovoljan, ali jako preporučljiv", istakao je Obama u izjavi za medije u ružičnjaku Bijele kuće.

No Jutarnji list izvještava da su domaći zdravstveni stručnjaci uglavnom oprezni oko ideje o vlastitom cijepljenju. Neki se boje mogućih nuspojava koje bi mogle biti fatalnije od simptoma bolesti, neki bi se poput akademika Željka Reinera, ravnatelja KBC-a Zagreb, cijepili ako to bude obveza, a treći smatraju da treba pričekati i vidjeti kako će se pandemija razvijati jer još uvijek ima vremena za odluku.

Jesenski, pretpostavlja se, veći val bolesti vrlo je vjerojatan, no farmaceutske kompanije još ne znaju kad će točno proizvesti cjepivo ni u koliko se će se doza uzimati. Cjepivo treba proći i niz pretraga kako bi se vidjele moguće nuspojave i djelotvornost, a u najboljem scenariju do nas će stići u studenom.

Gradonačelnik New Yorka, u kojem je do sada od gripe H1N1 umrlo 50 osoba, Michael R. Bloomberg objavio je da će grad ponuditi besplatno cjepivo protiv gripe za učenike osnovnih škola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti