Zdrave navike mogu spriječiti rak dojke

Zdrave navike mogu spriječiti rak dojke

Zdrave navike mogu spriječiti rak dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 02.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gotovo 40 posto svih slučajeva raka dojke u SAD-u moglo bi se spriječiti ako žene održavaju zdravu tjelesnu težinu, piju manje alkohola, više vježbaju i doje svoje bebe, navodi se u izvješću objavljenom u utorak.

U izvješću, koje obuhvaća 81 novu studiju povezanu sa životom i rakom, pokazano je da se 70.000 slučajeva raka dojke može spriječiti u SAD-u svake godine.

"Mi smo sada više nego ikada uvjereni da održavanje zdrave težine, fizička aktivnost i ograničena količina alkohola, ženama može dramatično smanjiti rizik", izjavio je doktor Martin Wiseman s Američkog instituta za istraživanje raka koji je vodio istraživanje, navodi se u priopćenju.

"Procjenjujemo da je gotovo 40 posto slučajeva raka dojke u SAD-u, ili oko 70.000 slučajeva svake godine moglo biti spriječeno jednostavnim svakodnevnim promjena", dodala je Susan Higginbotham.

Izvješće preporučuje da žene vježbaju najmanje 30 minuta svaki dan. Muškarci bi trebali poštivati granicu od dva alkoholna pića dnevno, a žene samo jedno.

Rak dojke ubija 400.000 žena i nekoliko muškaraca svake godine u svijetu i 40.000 u SAD-u.

Mnoga istraživanja su pokazala da prehrana sa smanjenim udjelom masnoća, redovita tjelovježba, održavanje normalne težine i dojenje mogu spriječiti rak dojke. Međutim, značajan postotak slučajeva je uzrokovan genima, a ne životnim stilom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti