Stres skraćuje telomere

Stres skraćuje telomere

Stres skraćuje telomere
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Enzimi koji pokrivaju vrhove kromosoma, telomeri, utječu na starenje tjelesnih stanica. Dosadašnja istraživanja su pokazala da duljina telomera može pomoći u okvirnom predviđanju životnog vijeka pojedinca. Imaju li ljudi, koji su pod kroničnim stresom, kraće telomere?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, znanstvenici iz Kalifornije su mjerili duljinu telomera kod majki djece koja pate od kroničnih bolesti. Što su simptomi kronične bolesti kod djeteta bili više izraženi, to je majka imala kraće telomere.

Kod nekih majki su telomeri bili značajno kraći, čak u tolikoj mjeri da je njihov životni vijek bio smanjen za u prosjeku deset godina. Isti problem su znanstvenici pronašli kod osoba, koje brinu o oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Usvajanje zdravih životnih navika, naročito prehrambenih i navika vježbanja, može pomoći u održavanju duljine telomera. Namirnice, bogate vitaminima i vlaknima su ključne. To su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i sjemenke.

No, ističu znanstvenici, na duljinu telomera neće pozitivno utjecati niti zdrava prehrana, kao niti tjelovježba, ako je pojedinac pod kroničnim stresom. Glavni neprijatelji telomera su upala, oksidacija, stres i tjeskoba. Simptomi stresa su ponekad toliko suptilni da ih nećete ni prepoznati. Više pročitajte u članku Tihi znakovi stresa.

I dok štetu djelomično možete popraviti povećanjem unosa antioksidacijskih i protuupalnih spojeva, najvažnije je regulirati razinu stresa, a to ćete napraviti usvajanjem zdravog životnog stila, redovitim opuštanjem i adekvatnom količinom sna.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti