Stres stvarno uzrokuje sijede vlasi

Stres stvarno uzrokuje sijede vlasi

Stres stvarno uzrokuje sijede vlasi
  • Objavljeno: Srijeda, 24.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada nam je teško u životu i kada smo dosta izloženi stresu, određene kemikalije se aktiviraju u našem tijelu koje oštećuju DNA, a to uzrokuje da izgledamo starije te povećava rizik od raznih bolesti.

Miševima kojima je injektiran spoj sličan adrenalinu kako bi pokrenuo stres, smanjena je količina proteina koji nas održava zdravima tako što nam štiti stanice od razvoja abnormalnosti.

Prof. Robert Lefkowitz sa Sveučilišta Duke objašnjava, a Telegraph prenosi: "Ovo bi nam moglo dati uvjerljivo objašnjenje kako kronični stres može dovesti do raznih ljudskih uvjeta i poremećaja, koji se kreću od samo kozmetičkih, kao što je sijeda kosa, pa do po život opasnih malignih bolesti."

Istraživači su u eksperimentima otkrili molekularni mehanizam putem kojega adrenalin djeluje da bi uništio DNA.

Tijekom četiri tjedna, miševi su inficirani sa spojem koji je doveo do degradacije proteina p53 (inače nazvan "čuvar genoma" zbog svoje uloge u sprječavanju raka), koji je tijekom vremena bio prisutan u nižim razinama.

Istraživanje je također pokazalo kako je oštećenje DNA bilo spriječeno kod miševa kojima su nedostajali specifični proteini iz beta porodice.

Njegov gubitak je stabilizirao razinu p53 i u timusu, organ koji jako reagira na akutni ili kronični stres, te u testisima gdje stres kod oca može utjecati na genom kod potomstva.

Kolega istraživač dr. Makoto Hara je dodao: "Istraživanje je pokazalo kako kronični stres dovodi do konstantnog spuštanja razine proteina p53. Pretpostavljamo da je to razlog za kromosomske nepravilnosti koje smo otkrili kod tih miševa koji su pod kroničnim stresom."

Tim istraživača planira buduća istraživanja u kojima će smjestiti miševe pod stres, tako što će im uskratiti stvaranje vlastitog adrenalina ili stresne reakcije, kako bi vidjeli da li će sama fizička reakcija također dovesti do oštećenja DNA.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti